Архитект Александър Йончев, Simple Architecture

Еднофамилна къща в Созопол

Къщата се намира в гр.Созопол и е разположена в имот, който предлага панорамна гледка към морето.

  • Година: 2022
  • Фаза: Идеен проект, Технически проект
  • Созопол, България
  • Жилищни сгради

Къщата се намира в гр.Созопол и е разположена в имот, който предлага панорамна гледка към морето. Проектът се състои в частичното преизграждане и цялостната визуална трансформация на съществуваща къща. Старата къща е била изградена преди около 15 години в стил, имитиращ автентичните за гр.Созопол архитектурни елементи и материали: множество скатни покриви с керемиди, дървени и каменни фасадни облицовки, еркери и арки. Желанието на възложителя беше да се постигне точно обратният ефект: една различна, запомняща се, минималистична и съвременна архитектура. Най-голямото предизвикателство в проекта беше да се изчисти максимално първоначалната плетеница от геометрии и да се подчертае конструктивният принцип на сградата, като се направят и някои пространствени и организационни подобрения в интериора.


Водеща концепция за този проект беше да се създаде една светла, елегантна и въздушна атмосфера, в която гледката към морето да доминира, заедно с постоянно променящите се цветове на заобикалящата природа. Интериор и екстериор са решени в нюанси на бялото, като единствените цветни акценти са добавени от изложеното в къщата изкуство. Дворът разполага с различни зони за отдих, всяка с уникални качества, като по този начин се осигурява разнообразието в общото изживяване на екстериора.


В организационен план къщата е изградена на три нива, в които се помещават голямо общо пространство, съдържащо дневна, кухня и трапезария, както и четири спални, четири бани, две тоалетни и спомагателни и технически помещения. Елементите на обзавеждането са внимателно подбрани, заради пластичните си, абстрактни и нестандартни форми, с което се цели създаването на усещане за арт галерия.


Фотограф: Асен Емилов

Име

Александър Йончев

 

Професия

Архитект

 

Фирма

Simple Architecture