Бутиковият апарт хотел DOT Sofia е сбъдната мечта

Бутиковият апарт хотел DOT Sofia е висококачествен, сдържан и самобитен – изведен от контекста в искрен и въздействащ микс.
07.02.2024
д-р арх. Анета Трифонова
666
Сгради
Източник: Студио I/O Архитекти, © Асен ЕмиловОбект: Бутиков апарт хотел DOT Sofia
Архитектура: Студио I/O Архитекти
Водещ екип: арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов
Местоположение: град София
Площ: 1576 кв.м
Фотограф: Асен Емилов


Водещите архитекти от I/O – Вяра Желязкова и Георги Кътов, създадоха бутиковия апарт хотел DOT Sofia, като автентично място за живеене (за предпочитане по-дългосрочно) и култура, надскачащо нивото на българската съвременна архитектура, при това достатъчно решително, но дискретно.

Краят на годината е времето, когато разграничаваме с учудваща лекота мимолетните новини от истинските явления във всяка област, включително градската среда – особено тези, които имат потенциала да променят града към по-добро, внасяйки духовните измерения на неговата тъкан. Дълго време очаквахме различната, майсторски сътворената сграда, създадена от разпознаваеми автори. Верни на изградения си стил и талант да експериментират с нови материали и елементи, архитектите от I/O успяват да преодолеят ограниченията на затворената елитарност и да се насочат към разнообразната публика, която цени качествената, мултикултурна среда, наред с модерното изкуство. Сградата е колкото жилищна, толкова и принадлежаща на културата, предназначена е за далечните гости и местните жители, които ще я обитават или посещават на изискано ниво.


Снимка: © Асен Емилов

Типологията на арт хотелите в стара градска среда е позната и многократно експлоатирана, но характерът на бутиковия апарт хотел DOT Sofia е далече от изграденото у нас. Тя е висококачествена, сдържана и самобитна – изведена от контекста в искрен и въздействащ микс. На сравнително малка площ от 1576 кв.м, се постига хармоничното единството на трите компонента - обитаване, хранене/общуване и изкуство, с необходимите удобства и неочаквани преживявания. Сградата е едновременно камерна и репрезентативна, достъпна и елитарна, и тези нейни качества не се противопоставят, а са допълнителни едно към друго и се проявяват синхронно в различните полета на съществуване – физическо, интелектуално, естетическо и духовно.


Снимка: © Асен Емилов

Предизвикателството да проведат своя минимализъм в зрялата интерпретация на контекста, да обогатят типологията чрез духа на мястото е по силите само на подготвените творци, които успяват да уловят щастливия шанс – срещата с подходящ инвеститор. В случая това е колоритната личност д-р Панчо Георгиев, който е запознат с различни култури по света и колекционер на модерно изкуство още от 80-те години на миналия век. Негова е идеята за „показването на красотата на днешна България чрез архитектурата, съвременното изкуство и кулинарията". С общи усилия и добра комуникация, тандемът архитектурен екип / собственик изграждат здравия и богат организъм на DOT Sofia. Авторите работят задълбочено в контекста без да използват стари стилове и клишета, доразвиват типологията с нови форми и материали, и превръщат дори недъзите на мястото в преимущество.


Снимка: © Асен Емилов

Местоположението на DOT Sofia носи известни позитиви: близостта до Женски пазар и много от емблематичните сгради на стара София. Но има и определени негативи – занемарен и хаотично развиващ се квартал, изхабен и неравностоен фасаден фронт с множество калкани и белези от разрушения. Обемната композиция се състои от две тела: триетажната част по ул. „Братя Миладинови“ с главната фасада и по-високата пететажна кула в източния край, към вътрешния двор. Той е приобщен визуално към новата сграда с хубава ограда, над която се издигат прорасналите високи дървета. Щастливото съвпадение позволява от тази страна да се появи извисената част с най-добрите гледки и новият калкан с изискано обърнат горен ръб. Сградата е сравнително малка, но с активно присъствие в квартала с различните си ракурси, в зависимост от наблюдателя. Включва се дори в рамката на Женски пазар, надничайки над паметниците на културата при входа, което е истинско постижение. 

    
Снимки: Асен Емилов

Вътрешната организация се осъществява чрез стълбището с няколко неравностойни рамена, свързващи нивата. Неортогоналната му форма внася динамика и известна фриволност, даже подсказва, че тук логиката е усложнена, работи се минималистично, бетонът е в ахроматична тоналност – бяло, сиво и черно.

Снимка: © Асен Емилов

Сградата разполага с десет дизайнерски апартамента с големи тераси и Пентхаус – всичките изградени в сдържан модернизъм. Студията на 50 кв.м са предназначени за един или двама посетители, градинските апартаменти на 65 кв.м приемат до трима.Снимки: © Асен Емилов

Обособените части за дневната с кухненски кът, спане и баня са разработени съобразно площта на всеки от двата типа, с всичко необходимо за удобен и приятен престой. Панорамният Пентхаус разполага с три нива в извисения обем и три тераси – най-горната предлага незабравима гледка на 360° над града и практично кухненско оборудване.


Снимка: © Асен Емилов


Интериорите са уникални със своята минималистична изразителност, те някак смирено и хармонично се свързват с квартала, въпреки че го надхвърлят значително по стандарта и качеството си. Идеята за пространствата се провежда безкомпромисно, с предпочитание към утвърдения европейски дизайн и доброто изпълнение на елементите. Действието се развива на фона на белите им стени и гладки бетонни тавани, високи дървени врати, с мебели по местен дизайн и производство. Изпълнението на дограмите – (дървени отвътре и алуминиеви отвън), пода, стените, тавана и тежките врати е безупречно.


Снимка: © Асен Емилов

Санитарните помещения са решени в същия сдържан стил със строги растерни повърхности и силно заоблени бели мивки и вани. Геотермалната инсталация, изградена по високи стандарти, залага на подовото отопление и таванното охлаждане, без отоплителни тела и климатици.


Снимка: © Асен Емилов

Изкуството е основополагащ фактор за сградата DOT Sofia, която притежава собствена художествена колекция от значими творби, с тенденция за развитие. Експонатите присъстват непринудено в интериорите - подчертавайки пространствените връзки в стаите и общите площи или се подреждат в изложбената зала. Модерното изкуство е изходната точка и апотеоз на пространствата, дори на откритата тераса, където си съперничи директно с петата фасада на града и планината Витоша.


Снимка: © Асен Емилов

В ресторанта се появява друг автентичен елемент – разкрива се част от оригиналната тухлена стена на калкана към съседната сграда. Желанието на архитектите да обогатят интериора с автентичния елемент води до неочаквани противоречия със строителния правилник, които са преодолени в името на идеята. 

Ресторантската част е обзаведена лаконично с най-необходимото – тук главният герой е авторската кухня, приготвена от чисти автентични продукти с български/виенски привкус, възродени от традициите. Името на ресторанта „Комат“, означава „голям къшей хляб“ и обогатява кодовете, които трябва да разчетат посетителите.


Снимка: Асен Емилов

Обемите и фасадите са изградени на базата на добрата вътрешна организация и идеята за създаването на достатъчно самовглъбена, но и свързана с мястото архитектура. Видимата фасада по ул. „Братя Миладинови" е спокойно легнал правоъгълник, а високият обем наднича над околните сгради. Металната облицовка от кортен, включваща отваряемите капаци пред прозорците, е щастливото попадение, избрано в резултат на задълбоченото вникване в задачата. Достигната е плодоносната желязна жила, която се изважда на повърхността и обвързва обекта с духа на мястото. Обработката и интерпретацията на облицовката дават нови послания и ключове за разбирането на сградата. Подобни покрития са дървените капаци по възрожденските чаршии или слънцезащитните съоръжения в тропиците (запазената марка на австралийския архитект Глен Мъркът). Те внасят своя драматизъм и карат сградата да настръхва със събуждането си или да се затваря преди сън, да е строга и монолитна денем и да просветва вечер; да отразява ритъма на пазара и да се държи като жив организъм.

Снимка: © Асен Емилов

Избраният материал кортен е достатъчно активен като цвят и присъствие, успешно прави връзката с керемидите и обрушените оксидирани мазилки. Странно е, че успешният избор на обшивката е отречен от мнозина, поради липсата на професионална подготовка за материала, който е използван в миналото. Той е характерен за рудодобивните райони в Европа, но у нас е забравен за сметка на „по-лъскавите“ изпълнения. Прецизната перфорация по специален алгоритъм ги фиксира в настоящето и дори в бъдещето. Точките нарастват към средата и центрират зрителното поле на всеки капак. Обшивката с кортен обединява решението, прави го видимо непретенциозно и достъпно, но е достатъчно рафинирано, интровертно и екстравертно едновременно. Това е архитектура на полузакритото пространство, която може да играе в различните регистри - приглушена осветеност, игра на драматични светлини и сенки, причинени от западното слънце до пълното откриване. Проявява се любопитният парадокс – обектът „Точка“ се състои от много липсващи точки?!


Снимка: © Асен Емилов

Професионалното управление важи за всичките функции на обекта: Галерията и изложбената дейност се ръководят от Веселина Сариева; ресторантът от шеф Александър Гоцев. Те са изявени специалисти в своя бранш, търсещи нови форми на изява и популяризация на своята дейност. Комплексът DOT Sofia участва в активностите за развитие на местната култура и изкуство – есенното събитие „Кварталът“.

Снимка: © Асен Емилов

Архитектурните аналогии, предизвикани спонтанно от резиденция DOT Sofia, поне за мен, са впечатляващите архитектурни постижения от ранга на Музей „Колумба“, Кьолн на Петер Цумтор или Фондация „Антони Тапиес“, Барселона с озеленената покривна тераса – вдъхновени от историческата среда по неподражаем начин. Гордост и удоволствие е да имаме сграда, изградена с подобна вещина и внимание за град София, носеща историята и духа на мястото, използваща местните възможности, гледки и българските талантливи изпълнители и артисти. 

Разсъждавайки по значението на имената – Dot (от англ. точка) е препинателен знак за края на изречението, но и началото на следващото. Може ли една сграда, да „закваси“ западналата централна градска част във вкусен хляб, от който засега се е появил само един „Комат“, като едноименния ресторант? Бъдещето ще покаже, но вече имаме обещаващите архитектурни предпоставки. Надявам се, изкуството да заживее в създадената експозиционна среда и двата фактора, работещи в синергия, да предизвикат неизбежната трансформация на квартала към по-добро. Бутиковият апарт хотел DOT Sofia е осъществената мечта на собственика Панчо Георгиев и успешна реализация за авторите Георги Кътов и Вяра Желязкова.

   
Снимка: © Асен Емилов

За ценителите на архитектурата се възражда надеждата за новото начало на стойностната архитектура в занемарените централни части на столицата. И това е достатъчното основание, наред с големите награди, да бъде призната от нас като архитектурното явление на годината.

Подизпълнители и доставчици:

Главен изпълнител: „СИТИ-ЕВРО ГРУП“ ЕООД
Проектът DOT-Sofia извади най-доброто от нашия професионализъм в процеса на изграждането. Автентичната несамоцелна простота във външния и вътрешен дизайн изискваше перфектно качество, въображение и адаптивност за онези елементи, за чиято реализация идеята изпреварваше детайлното проектиране.
Към изпълнението на DOT-Sofia подходихме с търпение, с любопитство, активирайки целия си арсенал от натрупани знания и положителни практики. Така намерихме верния начин, за да завършим успешно тази необикновена сграда, в която всяка Точка е извън шаблоните на конвенционалното строителство.
Повече информация за обекта може да получите на ФБ страницата на „СИТИ-ЕВРО ГРУП“ ЕООД.

Адверсо - Иновативни решения за остъкляване на ниско енергийни сгради
Фокусът на фирмата е насочен към разработване и производство на супер изолирани дървено алуминиеви прозорци и врати с материали от най-висок клас. Многослоен дървен материал, коркова изолация, 4 гумени уплътнения и алуминиеви капачки откъм фасадата се грижат за устойчивостта на прозорците и за безпрецедентните изолационни свойства.
През 2014 година Адверсо сертифицира системата си ,,PH-1‘‘ в института за пасвини къщи - Passive House Institute в Дармщад – Германия. 
През изминалите години са реализирани обекти, изискващи прецизно проектиране и изпълнение на сложни монтажни детайли, гарантиращи качествена изолация на конструкциите.

 

#жилищна сграда   #студио i/o apxumekmu   #резиденция DOT Sofia   #апарт хотел DOT Sofia
Автор: д-р арх. Анета Трифонова