Комфортна вентилация като решение за цели жилищни сгради

22 централно монтирани вентилационни агрегата осигуряват оползотворяване на топлината и оптимален вътрешен въздух във всеки апартамент
17.05.2024
597
Технологии
Жилищния блок с 22 апартамента, които имат общо техническо помещение за рекуператорите. Спестява се място в апартаментите и решетки по фасадите.
Източник: © www.hoval.bg

 

Добрите примери трябва да се следват. Тази сграда с 22 апартамента поставя високи стандарти за качество на въздуха в помещенията. Централно разположение, но с индивидуално управление: комфортната вентилация Hoval HomeVent осигурява комфорт и оптимална влажност за цялата сграда.


Мюнхен – Ашхайм. Пететажна жилищна сграда с форма на сградата запазваща историята на региона, но технология и оборудване ориентирани към бъдещето."Искахме достоен дизайн с фасада от клинкер-тухла, прозорци от дърво и алуминий и сложни детайли като открит бетон и стъклени парапети в стълбището", съобщава Армин Тейс от f.m.a. bau GmbH.


Техническо помещение под покрива
В допълнение към устойчивото строителство, комфортът също играе важна роля. Например, геотермална термопомпа осигурява енергия за подово отопление и активиране на бетонната сърцевина в тавана, което осигурява приятна стайна температура през цялата година. В основата на комфорта в домовете е концепцията за вентилация: всеки от апартаментите, които са с размери между 75 и 120 м2, има комфортна вентилация с рекуперациа на топлина и влага. "Устройствата обаче не се намират във всеки от апартаментите, а са събирани в общо помещение под покрива", обяснява Тейс, позовавайки се на няколко предимства на това решение: "Не е нужно да влизате в апартаментите за поддръжка, а можете просто да извършите ремонт или подмяна на филтъра в техническия център. Там се намират и противопожарните клапи, които трябва да са достъпни по всяко време". Архитектурно предимство е, че за разлика от системите, инсталирани във всеки апартамент, тук няма нужда от вентилационни отвори на фасадата. 
 

Изглед от техническото помещение, където са монтирани всички рекуператори. Източник © www.hoval.bg


Свеж въздух с оползотворяване на топлината и влагата
Независимо от общото техническо помещение за всеки апартамент има отделен рекуператор HomeVent и въздуховодна система. Това означава, че консумацията на енергия и комфортните параметри могат да бъдат зададени индивидуално. "Подобно на отоплението, охлаждането и топлата вода, комфортната вентилация също може да се регулира от всеки апартамент според нуждите", обяснява Петер Крьоплин, продуктов мениджър в Hoval. Той посочва и други технически предимства на този проект:"През сградата преминават само въздуховоди, които подават и засмукват въздух от помещенията, т.е. тръби с топъл въздух. В резултат на това няма риск от кондензация и няма нужда да се изолират, също така няма езагуба на енергия"

Петер Крьоплин, продуктов мениджър в Hoval, Източник © www.hoval.bg


Отварянето на прозорците вече е само по желание на обитателите, но не и по задължение за проветряване. Всички домове имат постоянно пресен и чист филтриран въздух, без отваряне на прозорци, без загуба на топлина, без навлизане на шум, прах или алергени. Влагата в домовете се поддържа в оптималните и здравословни граници 40-60%, тъй като HomeVent позволява рекуперация и на влага, освен топлина. Системата харчи минимално количество енергия около 50 W, но спестява много повече (близо 15-20%) от разходите за отопление и охлаждане.


Противопожарна, тиха работа
Както е обичайно при пасивното строителство на къщи, въздуховодите – в случая и подаващи и засмукващи въздуховоди към апартаментите – са положени през бетонните стени. Това не само осигурява противопожарна защита при преминаване през чужди апартаменти, но и практически безшумна работа. Жителите почти не забелязват нищо от вентилацията – само хубавия въздух. "Откакто апартаментите са заети, има само положителни отзиви", потвърждава Армин Тайс от строителната компания, извършваща работата. "Вентилационната система HomeVent се представи особено добре с ротационния топлообменник и ефективното възстановяване на влагата", казва той, обяснявайки решението си в полза на системите Hoval.За Hoval:
Hoval е една от водещите световни компании за отопление и вътрешен климат. С повече от 75 години опит и семейна екипна култура, групата от компании винаги успява да вдъхновява с изключителни решения и технически превъзходни разработки. Тази лидерска роля се ангажира с отговорността за енергията и околната среда, която компанията изпълнява с интелигентна комбинация от различни технологии за отопление и индивидуални решения за вътрешен климат.
В допълнение, персоналните съвети и цялостното обслужване на клиентите са типични за света на Hoval. С около 2 300 служители в 16 компании от Групата по целия свят, Ховал не вижда себе си като група, а като голямо, глобално мислещо и действащо семейство. Днес системите за отопление и вътрешен климат на Hoval се изнасят в повече от 50 страни.

 
#hoval   #ховал   #комфортна вентилация   #HomeVent
Автор: Ховал ЕООД
Ховал ЕООД