Професионално за сградата
Урбанизъм
27.10.2023
Весела Кирилова
1319

Лечебен остров – силата на природата да съживява

Healing Island представлява социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“ в град Бургас.

Проект: Healing Island
Типология: паркоустройство, продуктов дизайн
Местоположение: град Бургас
Година: 2023
Снимки: Think Forward
Снимки с дрон: Явор ЙордановИзточник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward
 

АрхитектураThink Forward
Проектанти: арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, диз. Кристина Янева
СК – инж. Кунева, инж.Иванов
Озеленяване: л.арх.Чолаков
Геодезия – инж.Илиева
Ел – инж.Маринов
ВиК – инж.Желязкова
Възложител – Община Бургас

Паркови съоръжения и мебелировка: PROTOFORM


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward
 

Достигайки своя пик, урбанистичното развитие на градовете прави рязък завой към неизчерпаемата сила на природата. Сякаш недокоснати с ръка, зелените пространства обграждат модернистичните сгради, за да създадат новия облик на съвременните градове. Тази тенденция набира своята популярност най-напред в силно развитите икономически страни като „небрежните” на пръв поглед зелени площи изместват изисканите, формовани класически градини, заедно със строгата им симетрия. Нешлифовани и несъвършени форми, скриващи намесата на човешката ръка, застават в противовес на индустриалния прогрес, превръщайки се в негов естествен баланс.

На свой ред тази тенденция намира отглас и в недотам развитите икономики. Зеленият потенциал на градовете е широко дискутирана тема и усилията на далновидните градски управници определено започват да се насочват и в тази посока. Истински късмет е в централните части на големите градове да се открият подходящи терени за развитие на тези концепции за зелените градове на бъдещето. Изоставен и занемарен участък в централната част на град Бургас се превръща в красив природен остров с естетически и лечебни функции. Проектът е дело на архитектите от Think Forward.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward


Площта е малко над 2 декара и е заключена между жилищни сгради, болнични заведения и общински паркинг. Поради специфичната си локация, както и сътрудничеството на Община Бургас с международния консорциум „GoGreenRoutes”, проектът обхваща доста по-мащабна концепция, надграждайки чисто рекреативната и естетическа функция, присъща на озеленяването. Екипът от специалисти се захваща със социализирането на малкото пространство, приютяващо до този момент нелицеприятни, рушащи се постройки и занемарени растителни видове, нуждаещи се от спешна намеса. Първоначалната идея за естетическо благоустрояване на запуснатите площи, прераства в много по-мащабна и амбициозна идея. Авторите на проекта се залавят да изработят многопластова концепция, която да насити тези два декара площ с множество функции и полза за всички обитатели и гости на околните пространства.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

Идеята да се създадат условия за терапия на открито с помощта на силата на природата бързо окрилява всички участници, работещи по проекта. Резултатът от концентрираните усилия и дълбок замисъл превръщат многоизмерната идея в истински лечебен остров, напълно заслужаващ своето име Healing Island. В проекта са заложени изключително атрактивни идеи, поднесени закачливо и с вкус, естетиката е на много високо ниво, а креативните хрумвания изпълват мястото със съдържание.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward


Възможността, която този лечебен парк дава на нуждаещите се от лечение и рехабилитация хора, пребиваващи в околните болнични заведения, наистина може да се определи като благородна кауза. Съзнавайки всички трудности, които едно продължително лечение води със себе си, както и неизбежните травми върху човешката психика, авторите на проекта пренасят оздравителната програма за пациентите в зелена, естествена среда, която са се постарали да наситят с всички познати и успешни методи за благоприятно въздействие на околната среда върху човека. Освен възможност за раздвижване и почивка на открито медитативния парк, чиято красива концепция да бъде изграден  на две нива посредством панорамна платформа за съжаление не се реализира, предлага кът  с ароматерапия, звукова терапия, физиотерапия и синтез на парковата среда с изкуствата.

Новото здравословно градско пространство, в което всеки един елемент далеч не е случаен, заслужава да бъде разглеждано, заедно със своята легенда.


"Парков подиум". Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

На място е изграден „парков подиум” – конструкция издигната леко над нивото на терена, чиито основен замисъл е да даде възможност на нуждаещите се от специализирана терапия хора, а и на тези, следващи различни медитативни практики, да осъществяват специфични упражнения в полза на възстановяване на вестибуларния апарат, дихателни упражнения, както и такива за баланс на тялото и енергията. Подиумът е чудесно място и  сцена за игри или мини представления на открито. Грижата за околната среда предопределя и използването на естествени материали, както и запазването на съществуващата дървесна растителност, в случая екземпляри са запазени на оригиналното им местоположение, вградени в периметъра на подиума, заобиколени от дървена окръжност-пейка.


Кът за лека физиотерапия. Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

Кътът за лека физиотерапия  дава възможност за възвръщане на нормалните двигателни функции на заболелите хора. Функциите движение, баланс и издръжливост са включени в три специално създадени уреда, изработени от дърво и метал, които могат да се използват с няколко различни приложения, в зависимост от степента на увреждането или степента на физическото натоварване, което включва терапията. Съоръженията спомагат и за повишаване на физическата мобилност и на по-възрастните хора, желаещи да подобрят своята активност.


Кът за движение. Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

Кътът за движение е наситен с доста повече съоръжения, изработени от рециклирана дървесина. Комбинацията от различни видове движения и упражнения, които могат да се осъществят в тази зона, дават още по-широк кръг от възможности за двигателни терапии в неангажираща и приятна зелена среда извън болничните предели. Отделните препятствия и преодоляването им имат благотворно въздействие върху опорно-двигателния апарат, като същевременно се възприемат като забавление, а не като задължителна процедура.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward


Дървена люлка и издигнати над земята степенки, за преминаване, чрез баланс, освен необходимите усилия и концентрация, реално създават и голяма доза забавление. За смекчаване на характера на тези необходими активности в периода на възстановяването, авторите са добавили и закачливи фигури – изработени от дърво дървени овце, които забавляват и най-малките посетители на лечебния парк.

Звукова терапия - специално внимание е отделено на благотворното въздействие в лечебния и възстановителния процес на музиката и звукотерапията.


Звукова терапия "Дъжд от музика". Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

Съоръжение наречено „Дъжд от музика” дава възможност за авторство чрез произвеждане на звукови комбинации. Два кръга изработени от гранитни плочи, разположени паралелно във вертикално положение и отделени помежду си чрез малки метални стълбчета, създават музикален инструмент,  който произвежда своеобразни мелодии при пускането на камъчета в процепа межди двата гранитни кръга. Освен благотворното въздействие на звукотерапията, това съоръжение създава безброй забавления и на малките посетители. 
 

Звукова терапия - "Звук от ехо". Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

„Звукът на ехото” още една завладяваща инсталация, подходяща и за детски атракцион. Възможността да се проследи промяната на звука в зависимост от траекторията и препятствията, през които преминава, това което наричаме ехо тук е  пресъздадено с удивително креативен модел, представляващ  „П”-образна метална тръба, чиято най-долна част е вкопана в земята. Говорейки от едната страна, звукът достига преобразен в другия край на тръбата - това би накарало всеки един посетител да се забавлява като дете.


Звукова терапия - "Тръбни камбани". Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

„Тръбните камбани”  добавят друг диапазон в звукоизвличането. Инсталацията представлява поредица от дървени елементи, окачени на вериги в горната си част за дървена портална рамка и свободно спускащи се надолу. При побутването им и удрянето им един в друг те произвеждат своеобразни звуци, благодарение на различната си дължина.


Водна терапия. Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

„Звукът на водата” е един от най-успокояващите и балансиращи сетивата на човека. В лечебния парк тази функция е използвана във вид на каменна скулптура – извор, наподобяваща естествен природен обект, който позволява на водата да пада по неравностите и шуплите на камъка, и създаденото приятно ромолене отвежда съзнанието директно сред природата.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward


Още от основите си проектът съвместява осъзнато създаване на новото, чрез грижа и респект към вече съществуващото. Това помага да бъдат спасени и внедрени в нова среда растителните видове, заварени на място. Тези, чиито край е бил неизбежен, са послужили за създаването на паркова мебел и атракциони, както и покриващ мулч. Пейките са изработени от рециклирани гранитни плоскости и материали, паветата са съхранени от предишни реконструкции и положени в новия парк. Тепърва предстои паркът да се развие паралелно с израстването на ново засадените растителни видове, обликът му ще се разкрасява с всяка нова пролет, а двата инсталирани „хотела за насекоми” също предстои да допълнят биоразнообразието на микросредата.


Хотел за насекоми. Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward

Минимални са и намесите по денивелацията на терена, създадени са единствено подходящи наклони за подобряване на достъпа. Така средата е успяла да запази и своята звукова изолираност и идентичност за новите функции.

Съвременните технологии също не са подминали новата придобивка за града. В дървените пейки са вградени слотове за зареждане на телефони, паркът разполага със собствен паркинг и зарядна станция за електромобили, захранвана от соларни панели. Всички посетители могат да се възползват и от безжичен интернет.


Източник: www.bg.thinkforwardlab.com, © Think Forward


Внимателното  и отговорно отношение на авторите далеч надхвърля пределите на възложената към тях задача. Нескритият ентусиазъм с лекота прозира и след реализацията, въпреки, че проектът не е реализиран в пълната си цялост. Пресъздаденият дух на идеята е жив и обединява всички, докоснали се до новото парково пространство. Посетителите са привлечени и удивени на свой ред от оригиналното съдържание, вложения замисъл и грижата за природата и хората като цяло.

#благоустрояване   #урбанизъм   #Healing Island    #парково пространство   #Think Forward
Автор: Весела Кирилова