Основни принципи на интериорния дизайн, които всеки трябва да знае

Интериорният дизайн съчетава изкуство и наука за усъвършенстване на вътрешното пространство на дома.
25.06.2024
Мебел Маг
1315
Технологии
Източник: www.mebelmag.bg


Интериорният дизайн съчетава изкуство и наука за усъвършенстване на вътрешното пространство на дома. Целта е да се създаде по-уютен, по-здравословен и естетически приятен дом.
Но всичко това се свързва и с определени принципи, които помагат за постигане на истинска хармония и красота, споделят специалистите от екипа на Мебел Маг.

Баланс – ключов момент в интериорния дизайн

Този термин обхваща разпределението на предметите в пространството. Балансът може да се постигне по следния начин:

  1. Симетричен интериорен дизайн – с огледално отразяване, като всеки елемент се балансира от друг на равно разстояние от определена централна ос (или среда), която разделя помещението.
     
  2. Асиметричен интериорен дизайн – с различни обекти, които долу-горе са подобни по визия, обем и размери, но не са идентични и толкова сходно разпределени.
     
  3. Радиален интериорен дизайн – с един централен елемент, от който се разпределят като лъчи всички останали.


Източник: www.mebelmag.bg
 

Хармония и ритъм за вашия дом

Хармонията в интериорния дизайн се постига, когато всички части формират смислено цяло – без нещо да изглежда сякаш е поставено просто така или не е на мястото си. Обичайно се постига като се повтарят дадени форми, цветове или текстури.

Ритъмът, от друга страна, води очите на хората, които влязат в стаята, от една точка към друга. Той изглежда много по-плавен, ако се повтарят дизайни и контрасти или, ако има прогресия на елементите, като височина, цвят и т.н., което да създава усещане за движение.

Пропорции и мащаб

Мебелите и аксесоарите трябва да са с подходящ мащаб – тоест, правилен размер спрямо размера на други предмети в помещението, за да не изглежда сякаш пространството е претъпкано или твърде празно. Освен това е препоръчително да са подредени така, че да не създават прекомерно натрапчив контраст.


Източник: www.mebelmag.bg

Цветове и текстури

Цветовете са важен избор, тъй като те влияят на възприятията ни и на настроението ни. Те могат да направят така, че помещението да изглежда по-малко или по-голямо. С тях се създават контрасти или хармония.

Разнообразието на текстурите също може да направи интериора да изглежда по-богат и по-дълбок, например, с комбинация от коприна, велур, дърво и метал.

Осветление за атмосфера

Може да избирате акценти, да сложите задно осветление, LED светлини по мебелите, а също и над тях и т.н. Трябва да е по-тихо и приглушено, за да не дразни очите и да е стратегически подбрано за създаване на акцент или уют. Може да разделите различните светлини с отделни ключове, за да светвате само някои от тях, когато пожелаете да се насладите на друг вид атмосфера.

След като познавате основните принципи на интериорния дизайн, вече може да създадете страхотна атмосфера у дома и сами. Препоръчително е да избирате качествено и персонализирано обзавеждане, за да постигнете най-добри и дълготрайни резултати.

 

#интериорен дизайн   #цветове и текстури   #осветление
Автор: Мебел Маг