Павилиони "Парк Форт Крайенхоф" - цветният бряг на река Ваал

Паркът "Форт Крайенхоф" се състои от три градски постройки, разположени в обществен парк край река "Ваал".
16.11.2023
Весела Маркова
4104
Сгради
Източник: Orange Architects,  © Sebastian van Damme


Име: Парк Форт Крайенхоф
Местоположение: Waalfront, Nijmegen, Nederland
Дизайн: 2018г
Реализация: 2022г
Площ: 8170 м2
Архитектура: Orange Architects
Дизайнерски екип: Jeroen Schipper, Rik Meijer, Max Hissink, Rutger Schoenmaker Dirk Hovens, Maria Gómez Garrido
Клиент: BPD Noord-Oost & Midden
Конструкция: Trebbe Bouw
Ландшафтен дизайн: Бюро Осло
Съветници: Pieters Bouwtechniek, Van der Sluis, S&W Consultancy, Vibes
Фотографи: Себастиан ван Дам, Orange Architects (входно антре)

   
Източник: Orange Architects


"Ваалфронт" се намира на запад от средновековния град "Ниймеген". Мястото е специално поради наличието на много исторически наслоявания във времето. "Улпия Новиомагнус Батаворум", първото римско селище в сегашните граници на страната, е създадено тук около 200 г. след Христа. 


Форт Крайенхоф", отбранителна крепост, е построен на местонахождението на проекта в началото на XIX в. В началото на XX в. мястото се превръща в индустриално средище с фабриките "Хониг" и "Нима". В новият генерален план, изготвен от "Ваалфронт Дивелопмънт Къмпани", съвместно начинание между BPD и община "Неймеген", пластовете на времето се разкриват в привлекателно  жилищно и градоустройствено разширение.

Павилионите покрай крепостната стена. Източник:Orange Architects, ©Sebastian van Damme


Паркът "Форт Крайенхоф" се състои от три градски постройки, разположени в обществен парк край река "Ваал". Проектът, изготвен в тясно сътрудничество с ландшафтните архитекти от "Бюро Осло", се състои от 42 просторни апартамента в три жилищни корпуса, проектирани като "павилиони" и заобиколени от зеленина. Павилионите са идентични, но са завъртени и огледални един спрямо друг.


Като част от комплекса историческата крепостна стена в източната част на парка е възстановена в първоначалното си състояние, а зеленият канал служи като резервоар за предотвратяване на наводнения. 

Общ анализ за устойчиво развитие. Източник:Orange Architects


Дизайнът на павилионите е вдъхновен от ромбовидната форма на издигнатите наблюдателници на крепостта. В парка, който се разстила нагоре към река "Ваал", е вграден полуподземен паркинг, който свързва павилионите. В резултат на това павилионите са леко издигнати над нивото на терена, което осигурява уединение дори и на приземния етаж.

Ситуация и план на първия етаж. Източник:Orange Architects
 

"Павилионите са подредени като валуни по протежение на тази крепостна стена и заедно образуват ансамбъл, в който гледките, посоката и неприкосновеността на личния живот са оптимално застъпени."

Вертикален разрез на секциите. Източник:Orange Architects

Павилионите в парка. Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme

Пътеките към входовоте на павилионите. Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme
 

Входовете на сградите са разположени на нивото на терена и са достъпни от парка, и от мостове над зеления канал на изток. Павилионите са с по пет надземни етажа, като последните два етажа са стъпаловидно разположени. Компактното централно ядро осигурява достъп до три апартамента на всяко ниво и два пентхауса на последния етаж. Покривите са оформени с растителност и фотоволтаични панели.

   
Вход на павилион.( ляво). Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme

Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme
 

Асоциацията с павилиони се определя от свободната композиция от три сгради, разположени в зелена среда, и от темата на фасадата, като втората обвивка, която като крехък воал, съставен от стройни колони, оформя външния вид.

Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme


За да се подчертае още повече лекотата на павилионите, зеленината в парка отстои малко по-ниско от сградата, така че подовите пояси на нивото на първия етаж сякаш се носят малко над нивото на земята.

Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme

Фасаден детайл на секция. Източник:Orange Architects
 

"Топлоизолационната обвивка се прегъва навътре при затворените външни пространства, докато външната обвивка продължава да следва контура на сградата."

 

  

  
Поглед към павилионите. Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme


Ритмичността на фасадните колони се увеличава и намалява в отговор на празните пространства на фасадата отзад, при прозорците, които могат да се отварят, и на вградените балкони. 

Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme


Топлоизолационната обвивка е покрита с наподобяващи камък подови панели в светлозелен тон, с фин вертикален профил, който следва същия ритъм, както външната обвивка. Изграждането на парка и павилионите представлява важен елемент от развитието на генералния план на "Ваалфронт" и на новия парк край река "Ваал".

Типов план на етажа. Източник:Orange Architects

Входно антре и огледална стена. Източник: ©Orange Architects

Проект за огледалната стена във входа. Източник:Orange Architects

 

Източник:Orange Architects,  © Sebastian van Damme

 

-----------------------------------------------------
Orange Architects е мултидисциплинарна и международна проектантска фирма за архитектура, градски дизайн, интериор и външно пространство. Основатели са Патрик Мейерс и Йерун Шипър. Техният офис се намира в центъра на Ротердам. Това е техният дом и те споделят с Ротердам самоличността на своята компания. Те вярват, че могат да направят по-добра жизнена среда заедно. С техния интегрален подход устойчивостта е важен принцип и амбиция във всички наши сгради.
 

Работата им се основа на широко определение за устойчивост, изградена върху три стълба: СВЯТ | НИЕ | СТОЙНОСТ. Тяхната мисия е да включват и обединяват тези теми във всички свои проекти, от първите скици до тяхното финализиране. Това е начинът, по който искатда се правят сгради, положително влияещи върху качеството на живот. В идеиите и реализациите си се стремят към местни и уникални проекти, които да резонират с хората и средата, в която живеят. Техните проекти оживяват чрез силата на вдъхновението с обединяващата концепция. От експертизата до изпълнението на последния детайл|. Вече 25 години  Orange Architects се развиват чрез иновации. Orange Architects формулират атрактвни, концептуално напреднали и интелигентни отговори на сложни пространствени предизвикателства. 


Какво ги отличава? Рационално отношение, съчетано с чувствителност към контекста, към местната култура, според желанията на клиента и на бъдещите потребители на нашите проекти. Orange Architects, опирайки се на своя опит, знания и експертиза, трансформират идеите, мечтите и желанията на клиентите във вдъхновяваща и устойчива среда за живот.

#архитектура   #градоустройство   #orange architects   #ландшафтен дизайн
Автор: Весела Маркова