Реставрацията е като "Покана за красив танц"

Сградата е представител на преходния период между възрожденската и следосвобожденската архитектура.
01.04.2024
Весела Маркова
2573
Сгради
Източник: ARCHINOVA , снимка Ателие Дуо


Обект: Реставрация на къща
Местоположение: ул. "Съборна", град Пловдив
Реставрация - архитектура: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД
Проектантски екип:  арх. Пламена Андонова, арх. Милена Крачанова

За да погледнеш назад в миналото винаги се изисква смелост, но да протегнеш ръка и да спасиш част от него, трябва и сърце. За една от най-красивите къщи в старинен Пловдив тази протегната ръка се превърна в "Покана за красив танц". Куражът да извадиш от пепелта рушащ се архитектурен паметник и да го поставиш отново под светлините на прожекторите е знак за благородство.
 

Сградата преди реставрацията. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Строена около 1910 г., триетажната къща, със статут на единичен архитектурно-строителен паметник, на улица „Съборна“ – точно срещу стълбите на катедралния храм „Успение Богородично“, е поставена под угрозата да си отиде завинаги, превръщаща се в руина. Овехтялата, рушаща се и помръкнала фасада разказва тъжната история на по-светли времена, когато е била в разцвета си. Зад фасадата времето също неумолимо взима своето, и само една щастлива случайност е в състояние да спре тази разруха. 
 

Сградата след реставрацията. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

"Добрата реставрация на стара къща е подвиг" - и ето, че се появява едно семейство лекари - Джуркови, които инвестират не само време и средства, но и душата си, защото всяка къща има съдба, която се преплита не само с тази на обитателите ѝ, но и с тези на всички,  въвлечени в проекта по възстановяването ѝ. Решението е почти спонтанно и се поражда от благородното им желание да реставрират и съхранят такава къща, точно защото за тях е болезнено да гледат колко много къщи се съсипват безстопанствено. Но самото откриване на подходящата и нуждаеща се от спасение постройка отнема почти година. И когато се изправят пред красивото архитектурно бижу на ул. "Съборна" 19, те дори не знаят, че се продава, нито че е със статут на паметник. Оказва се дом със славно минало, строен от възрожденския митрополит Авксентий Пелагонийски като негова лятна резиденция.

Самата покупка на сградата заедно със създаването и одобрението на проекта за реставрация, отнемат още година и половина, поради тежката и бавна процедура с много препятствия.

   
Вътрешното стълбище преди и след реставрацията. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Проектът за реставрация свързва завинаги архитектите Милена Крачанова и Пламена Андонова от студио АТЕЛИЕ ДУО ЕООД  с къщата.

Като част от Архитектурно-исторически комплекс “Стария Пловдив”, сградата с два жилищни етажа и сутерен, е представител на новата градска следосвобожденска архитектура. През годините къщата е претърпяла множество преустройства, както и надстрояване. Характерни за нея са сецесионови елементи - еклектичната щукатурна украса от фризове и орнаменти около прозорците по южната и западната симетрична фасада към ул. „Съборна“ - с вход в средата, подчертан с еркер с измазани конзоли и вълнообразен фронтон.

Сутеренът след реставрацията. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Основните усилия са за запазването на максимално автентичния облик на сградата. Проектът е мащабен и изключително детайлен. Можем да кажем, че е голям късмет и новото поприще на сградата да бъде с обществена насоченост, което гарантира запазването ѝ в безупречен вид, както и споделянето ѝ с широка публика. Една страст на новите собственици, а именно любовта към изкуството и колекциониране на художествени произведения, предначертават и бъдещето на архитектурната забележителност. Много важно обстоятелство се явява решението на собствениците да върнат предишния блясък на къщата, като премахнат всички намеси и възстановяват оригиналната планова схема.

Цялостната реставрация на сградата и двора създава възможност за обособяването на бутикова художествена галерия за произведения на изкуството и мебели. След реконструкцията се обособява и самостоятелно жилище в подпокривното пространство.
 

Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Проектът е адаптиран в съответствие със съвременните изисквания за галерийна и жилищна среда, както и със стандартите за енергийна ефективност. След процедурите по одобряване на проекта идва ред на етап, който е не по-малко тежък, поради голямата отговорност и умножените многократно усилия. Желаещи да осъществят самата реставрация също се намират трудно, предвид сложността, вниманието и множеството детайли и орнаменти, които не само, че трябва да оцелеят през реконструкционния етап, но и да бъдат върнати отново към живот.

Проектантите въвеждат нов цвят – доскорошното тъмно керемидено, сега е заменено с доста по-светъл цвят. Направените промени са максимално щадящи, винаги с фокус върху възстановяването на характерния облик на сградата.
 

   
Дограмата преди и след реставрацията. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Прецизността и взискателният почерк на въвлечените в проекта майстори си личи от далеч – цялата пластика по фасадите е запазена и възстановена с най-малка подробност до първоначалния ѝ перфектен вид. Дори технологията по пресъздаването на липсващи части от орнаментите е автентична. Специално внимание е отделено на входните врати към къщата и двора. Дограмата е подменена с дървена, изработена по модел от съществуващата.  Възстановени са дърворезбованите декорации от външната ѝ страна.
 

Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

При реконструкцията е премахната част от плътната ограда от северната страна. Отпадат и второстепенните постройки в двора, който се благоустроява и се обособява място за паркиране. Поставени са и осветителни тела, като част от допълващото характерните черти на фасадата художествено осветяване. Крайният резултат не само облагодетелства средата, но и спомага за подобряването ѝ, чрез изявата на обекта като недвижимата културна ценност.
 


Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Оригиналните пруски сводове в сутерена са почистени и експонирани. Възстановено до предишния си блясък е и оригиналното дървено стълбище. Всички интериорни решения са базирани на съществуващите детайли, всеки сантиметър е изваден от забвението и щателно обработен, и заема своето място в обновената среда. Всички мебели и осветителни тела, използвани в интериора са автентични, реставрирани, носещи духа на времето.


  
Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Галерия "Джуркови"
Сутеренът с първия и втория етаж са превърнати в художествена галерия. Водещият мотив е изваждането от руините на една красива къща, връщането на нейния първоначален облик и превръщането ѝ в място с естетична и образователна насоченост, даващо информация за живота и творчеството на талантливите ни художници. Формулата за настаняване на автентични картини и мебели - произведения на изкуството в оригиналната им среда, от времето на тяхното създаване, засилва многократно въздействието им, като пренася посетителя с шеметна скорост назад в годините. Дори килимите носят духа на началото на ХХ век, ръчно изтъкани от жените в село Костандово. Богата колекция от сертифицирани творби от 80 класически и 30 съвременни български автори е внимателно селектирана в хронологична последователност спрямо годината на раждане на авторите, така че да отговаря на историческата истина.


Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

На първия етаж са изложени творби на художници, родени до края на 19 век, с малки изключения. Експонирани са и красиви икони, проекти за църкви и т.н. На втория етаж са авторите, родени в началото на миналия век до 1920-та година. В сутерена на сградата могат да се видят автори, които са наши съвременници, някои от които все още имат силата и духа да творят.

В галерията има биографии и интересни цитати от и за творците, които допълват представата за тях.
"Миналото не може да бъде погребано, докато го пази паметта на поколенията"
 

 

Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Подизпълнители и доставчици:

Външни мазилки: Баумит Ходроизолации

Дървена дограма: И-ДИАЛ ООД
И - ДИАЛ участваха в реставрацията на тази красива къща като произведоха и подмениха прозорците с нови, енергоспестяващи - по модел на съществуващите.
Продуктите на фирма И - ДИАЛ са отлично предложение за онези, които искат да съхранят духа на възрожденската архитектура и на всеки, който иска да има дървени прозорци с най- доброто качество. За повече информация относно продуктите и дейността на фирмата посетете www.idialbg.com

Хидроизолации - „Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД
1. Хоризонтална бариера против капилярна влага на каменна зидария - инжектиране на суспензия Emcephob HSL - W чрез ниско контролирано налягане през предварително подготвени отвори в зидарията, разположени по определена схема. Последващо запълване на отворите с ремонтен разтвор Oxal RM - L и обмазване на част от каменната зидария с Ombran ASP с цел хидроизолиране на помещенията от страната на отрицателен воден напор.

2. Хидроизолиране на основите от страната на положителния воден напор - разкриване на основите, почистване на зида от кал и други замърсявания, шпакловка с високоякостен ремонтен разтвор - Nafufill KM 250 с цел изравняване на основата и последваща хидроизолация с мазан битум - Nafuflex basic2. Изграждане на защита от обратния насип с монтаж на XPS и защитна дренажна мембрана и връщане на обратния насип.

3. Възстановяване на тухлена зидария - механично почистване на видимата тухлена зидария в приземния етаж. Премахване на следи от варов разтвор с употребата на препарат на основата на киселини - Donitil 3X и последващо консолидиране на тухлената зидария с Oxal Silsolid.
Всички използвани материали са по системата на немската фирма MC-Bauchemie.


Корпусна мебел - GS мебел
GS mebel прие предизвикателството да произведе както корпусната мебел в къщата, така и ламперията в изложбените зали, антрето  и стълбището, шкафа тип "камина" в един от кабинетите и пейките от масив в сутерена. За целта бяха използвани разнообразни материали като ЛПДЧ, МДФ с различни покрития и масивна дървесина. Доволни сме от крайния резултат, защото успяхме да изпълним задачата и да  запазим стила и духа на тази прекрасна сграда!
За контакти: email: gs_mebel@abv.bg, тел. 0898432169Шкафът тип камина, изпълнен професионално от GS мебел. Източник: ARCHINOVA, © Ателие Дуо

Каменни облицовки - Монолит 1994 ЕООД
МОНОЛИТ 1994 ЕООД  пренася красотата на природата във всеки дом и офис!
Монолит 1994 ЕООД, град Пловдив има 30 годишни традиции в продажбата и обработката на каменни материали - мрамор, гранит, оникс, травертин, екзотични естествени кварцити, технически камък, налични в шоурума Стоун Галъри в гр. Пловдив. Монолит 1994 ЕООД предлага както традиционните, така и най-новите материали и обработки, и изработва в кратки срокове всякакви специални дизайнерски и клиентски поръчки от камък. Качеството на готовите изделия е гарантирано от екипа професионалисти и най-новото поколение италиански машини за обработка на камък. За повече информация посетете https://linktr.ee/monolit1994

Ел. ключове и контакти- Амбицио
Комбинирайки внимателно подбрани естествени материали – дърво, керамика и метал, дизайнът на Fontini ни пренася в началото на XX век като пресъздава безгрижния и елегантен дух на времето.
Амбицио предлага внимателно подбрани производители на мебели, осветление и системи за контрол. Повече информация може да получите на www.ambitio.bg

Ковано желязо: Мераков Метал ЕООД
Участието на „Мераков Метал” ЕООД в реставрацията на този обект се състои в следното: изработка на двукрила дворна врата в стила на старата еднокрила пешеходна, направата на решетки на прозорците в същия стил, изработка на метални перголи в двора отзад, както и метални парапети на дворното стълбище, а също така изработка на метална стълба с парапет, водеща от полу-подземния етаж до първия, вписана безупречно в новия интериор.
Фирма „Мераков Метал” ЕООД е специализирана в изработка по поръчка на изделия от метал: парапети, огради, врати, стълби и други нестандарни продукти. Изделията на фирмата се отличават със собствен, неповторим почерк, сдържан стил, висока сложност на изпълнението и често внасящи нови модни щрихи в света на кованото желязо.  © ARCHINOVA

За Ателие ДУО
Ателие ДУО е създадено през 2013 год. от арх. Красимир Тодоров и арх. Пламена Андонова. Дългогодишният им опит в различни сфери на архитектурата и строителството, дава възможност на екипа да участва в проектирането и реализацията на обекти от градоустройствени разработки, през  жилищни, обществени и промишлени сгради, до интериорни решения и художествено осветление. Преминавайки през всички етапи на проектиране водещите линии са функционалност, енергоефективност, устойчивост и икономичност. Проектите и реализациите им винаги са с уважение към историята и средата.

В последните години ателие ДУО концентрира своите усилия все повече в опазване на културното наследство и изследователската дейност, работи по изучаване и актуализация на части  от защитените територии на  Стара София и Старинен Несебър.

Проектът е Победител в архитектурен конкурс ARCHINOVA 2022, категория: Проекти и реализации - Реставрация, консервация, реконстр.на сгради.

 

#архитектура   #реставрация
Автор: Весела Маркова
Баумит България ЕООД "ЕС ДЖИ ЕЙ ХИДРОСИСТЕМС" ЕООД