Светът различен е... зад всеки чифт очила

Наскоро в сърцето на град Пловдив изникна SKY OPTIC - шоурум и оптичен център.
22.03.2024
Весела Маркова
2586
Интериор
Източник: Archimel design studio © Studio Blenda

 

Обект: Оптика Sky Optic
Местоположение: град Пловдив
Интериорен дизайн: Архимел студио
Проектантски екип: арх. Мелани Качарова, инт. диз. Александър Качаров, инт. диз. Киара Юрукова, инт. диз. Рая Конева
Реализация: 2023 година
Фотограф: Architectural Photography Studio Blenda

 
Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Едва ли познаваме по-въздействащ аксесоар, който да определя как възприемаме света, а и как светът възприема нас. Един чифт очила е способен да смени изцяло не само визията ни, но и самоусещането ни, дори да създаде красива илюзия за местонахождението ни, но най-сигурното е, че ще моделира настроението ни.

И да, зад очилата светът изглежда различно, дори походката се променя. Затова изобщо не е учудващо с колко голямо внимание подхождаме към избора на очила, без значение дали са слънчеви или диоптрични, изискванията към тях са еднакво високи. И дори вече да сме гласували доверие и да сме почитатели на някой моден бранд в тази област, следващ задължителен момент е доверието към мястото, откъдето ще ги закупим. И тъй като става въпрос за очите, визията е от определящо значение.

Сред разрастващата се конкуренция да се пребориш за избора на клиентите в тази деликатна област винаги е свързано с провокиране на самочувствието. Престъпвайки прага на оптиката в главата на човек "стартират безброй прожекции", различни образи, които той се опитва да открие и да наложи върху себе си, да се доближи до тази представа за естетика и звезден имидж, които са го  впечатлили по-рано. Затова този избор стартира дори още от витрината...Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Наскоро в сърцето на град Пловдив изникна именно такова предизвикателство - SKY OPTIC - шоурум и оптичен център. Авторите на проекта - екипът на „Archimel“, успяват да влязат под кожата на съвременния човек, харесващ своята идентичност и търсещ многобройните и проявления. Освен огромната колекция от слънчеви очила на обичани, световно известни брандове, които посрещат още веднага на първо ниво, на стълбищната площадка между двата салона, е разположен гвоздеят на концепцията - "Instagrammable",  кът с огледало и подходящо осветление, където клиентите могат да тестват толкова важните днес различни свои имиджови визии, чрез запечатването им в снимки. Този кът осигурява необходимата уединеност и условия за направата на най-подходящия избор, с помощта на заснетите кадри.

 
Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Тук е мястото да споменем, че дори когато става въпрос за очите, суетата успява да изскочи на първи план, това важи до голяма степен и за диоптричните очила. Изключително важно за всеки човек е той да е първият, който вижда как дадения аксесоар променя неговия образ, да изпробва различните ракурси и да се увери, че това е образът, който търси. Именно този така добре уцелен компонент от интериора на оптиката, който дава възможност на клиентите да получат допълнителна отстъпка, превръщайки се в рекламно лице на оптиката в техния инстаграм канал, също така привлича вниманието сред всички останали опции в града.

 

Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

SKY OPTIC има впечатляваща витрина,  въпреки че обемът се развива в дълбочина, перпендикулярно на улицата и самата витрина не заема много голямо място. Избран е черният цвят, като символ за стил и класа, безкомпромисна заявка за висок стандарт и качество на подбраните брандове. За акцент служи преуголемена рамка за очила с емблематична форма, изградена от множество, различни по диаметър и дължина цилиндрични компоненти, загатващи безбройните фокуси, които ни заобикалят. Върху няколко пиедестала, веднага под рамката, е отредено мястото за отличителни експонати.

В срещуположния край, вертикално са вградени стилни портретни плакати, даващи поглед върху последните тенденции в модата чрез знакови модели от предлаганите брандове. По този начин витрината разкрива достатъчно добър поглед навътре в магазина, където е поместена колекция от над 4000 модела очила.

  
Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Целият шоурум е с бутиков размер от 200 кв. м., разпределени на две нива в продълговати помещения, свързани с полегата, открита стълба. Авторите използват модулна система при проектирането, която се развива в различни конфигурации, спрямо дадените обеми в помещенията. По този начин е постигнат естествен за възприемане облик, независимо от конкретното приложение, както и цялост и завършеност между всички помещения. Това от своя страна внушава респект към предлаганите продукти и услуги, както и така необходимото доверие. Конструираната мебелна система е така разработена, че да осигурява оптимален обем за съхранение на продуктите, непосредствено зад огледалата, служещи като разделител на отделните модули с експонатите.


Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

На първо ниво е разположена "звездната колекция", а в дъното елегантна рецепция с илюминирано лого. Помещението разполага с достатъчно пространство за комфортно разглеждане на експонираните модели, подредени по височина по периферията и върху централни, стоящи витринни шкафове. Тунелната форма на помещението е много добре балансирана чрез използването на светли, белезникави тонове, изчистени обеми и контрастен черен таван с атрактивно висящо лед осветление, което да разпръсква нужния блясък върху ексклузивните модели. Тази тъмна, отчетлива рамка не само, че допълва средата по изключително елегантен начин, същевременно тя служи за акцентиране на вниманието върху продукта, като кореспондира с разположените над всяка витринна колона надписи на запазените марки в оригиналния им шрифт, както дава възможност имиджовите реклами да изпъкнат.

Зоната около рецепцията е освободена от витринни шкафове, а за акцент на уширеното пространство служат декоративните стенни пана, в различен растер и хармонични цветове.


Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

На второто ниво, също в продълговата форма на помещението, е разположен диоптричният център. Тук стилистиката се запазва, като интериорът е решен в светли тонове, много повече естествена светлина и пространство. Тук са диференцирани и офтолмологичен кабинет за очни прегледи, работилница за изработка, разполагаща с най-съвременна апаратура, приобщени към останалото пространство чрез стъклени стени.

 
Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Тук е разположен и слънчев кът за отмора и изчакване с огромна витрина - прозорец към прилежащата улица. Колекцията от диоптрични очила е експонирана по подобен начин, като отново се залага на утвърдени, водещи модни марки, с които да се акцентира и подчертае индивидуалния имидж и в по-сериозна бизнес среда.  

Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Представеният проект демонстрира изключителна симбиоза между естетика и бизнес ориентиран дизайн, с оригинално рекламно присъствие и вградени идеи за привличане на клиентския интерес. Всичко това е постигнато с вещина и разбиране, относно нуждите на клиентите, както и с огромна доза ентусиазъм и любов към цялостния продукт, работа в посока вместването му в градския пейзаж, но и с ясна цел за успешното му позициониране в конкурентната среда.
 

Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda

Изпълнители:

Мебели: Френдс Мебел ООД

Френдс Мебел даде своя принос за реализирането на обект Sky Optic като произведе корпусната мебел, включително и LED осветлението. Фирмата е специализирана в проектиране и производство на мебели по поръчка, както за жилищни, така и за обществени сгради. Корпусната мебел се изработва по индивидуален проект, съобразен с изискванията на клиентите. Фирмата разполага и с магазин за мебели в Благоевград. За повече информация относно реализираните обекти посетете ФБ страницата на Френдс Мебел. 


Източник: Archimel design studio    © Studio Blenda


Преоразмерени очила на витрина: Илчови ООД
Атрактивните очила, декорирани на главната витрина в Sky Optic, които привличат погледите на минувачи и клиенти, са дело на Илчови ООД. Произведени са от основа от МДФ, изрязана със CNC машина, с полиеретаново покритие и ПВЦ тръби с различен диаметър.

Създадена през 2008 год. в гр. София, ИЛЧОВИ ООД е фирма, специализирана в производството на нестандартни мебели за интериора и обзавеждане по поръчка. Компанията е производитал и на декори във филмовата индустрия - от стиропор, 3D панели, скулптура, изкуствени скали и др.
За контакти: Ilchovi@mail.bg  моб. 088 756 5975

Архимел студио
„Archimel" е студио за интериорен дизайн и архитектура, базирано в София, специализирано в създаването на иновативни и вдъхновяващи пространства, които подобряват качеството на живот. Нашият отдаден екип от архитекти и дизайнери работи в тясно сътрудничество с нашите клиенти, за да разбере техните уникални нужди, предпочитания и начин на живот, като гарантира, че всеки проект отразява индивидуалната им същност.

Ние вярваме, че всяко пространство има свой собствен характер и потенциал, който чака да бъде разкрит. Ето защо започваме всеки проект със задълбочен анализ на текущото състояние на средата, както и специфичните изисквания на клиентите. Вярваме, че тези внимателни избори могат значително да повлияят на цялостното изживяване в пространството, създавайки атмосфера, която е едновременно красива и функционална.

В Archimel ние ценим креативността, иновациите и устойчивостта. Стремим се да разширим границите на традиционния дизайн, като изследваме нови материали, техники и тенденции, които могат да добавят стойност към нашите проекти.
Аrchimel" създава пространства, които вдъхновяват.
 

#шоурум   #SKY OPTIC   #оптичен център
Автор: Весела Маркова