Скейт парк в градския парк

Скейт паркът се намира в северозападната част на градския парк на Нова Загора, в непосредствена близост до главните пешеходни алеи.
29.01.2024
Blueprint Architects
486
Урбанизъм
Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects


Обект: Скейт парк
Местоположение: гр. Нова Загора
Архитектура: Blueprint Architects
Проектантски екип: арх. Стоян Мирлев, арх. Илия Христов, арх. Стефан Иванов
Реализация: 2020
Фаза: Завършен
РЗП: 570 м2

Снимки: арх. Илия Христов

Реализацията на първия скейт парк в Нова Загора е по инициатива на местни деца и младежи, които входират подписка с желанието си в общината, която се задейства и превръща това тяхно желание в реалност. Проектът е разработен от  студио Blueprint Architects, като това е първи подобен проект, който архитектите имат възможност да проектират.

Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects


"Скейт парковете са специфични спортни съоръжения със своите особености и изисквания, а запознаването с материята, беше едно от най-интересните неща за нас" - споделят от студиото.
 

В края на октомври 2019г. е направена първата копка, а на 6 март 2020, скейт паркът е официално открит.

Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects


Скейт паркът се намира в северозападната част на градския парк на Нова Загора, в непосредствена близост до главните пешеходни алеи. Отделен е с естествена зелена преграда от тях, вписвайки се между съществуващите дървета.

Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects
 

Площадката има обособена зона с пейки за отдих, чудесно място за наблюдаване на каращите. Съоръженията в скейт парка са с различни нива на трудност, а общата му площ е 570m2, включително зоната за отдих. Неговата по-голяма част е вкопана, с цел визуално да не нарушава парковата среда и да се слее с околното озеленяване.

Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects


Целият скейт парк е изпълнен с шлайфана армирана бетонова настилка. Бетонът е устойчив, с възможност да се моделира по множество начини, да поема различни натоварвания без да показва следи от ползване за дълго време, едновременно с това е лесен за поддръжка. Това го прави най-подходящата настилка за такъв тип спортно съоръжение на открито. След внимателното полагане и оформяне става перфектната комбинация за всеки елемент на скейтборда.

Източник: ARCHINOVA, © Blueprint Architects


Такива бетонови скейт паркове има изградени съвсем малко на брой в страната. Те са чудесна предпоставка за хора от всякакви възрасти да спортуват и да срещат други хора със сходни интереси.


Проектът бе отличен с НОМИНАЦИЯ в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2020 в категория Реализации - Хотели, Сгради за спорт, туризъм и рекреация.


За Blueprint Architects
Студиото е създадено през 2016 год. от арх. Стоян Мирлев и арх. Илия Христов с една мисия и това е да създават уникални дизайни и висококачествени сгради. Студиото проектира жилищни, търговски и индустриални сгради не само в архитектурната част, но и в интериорния дизайн. Екипът предлага цялостен мениджмънт на проектите, както и тяхното изпълнение, включително и проекти на интериорния дизайн. "Нашите услуги са фокусирани върху качество, знание и креативност" - споделят от студиото.

► Арх. Стоян Мирлев и арх. Илия Христов     © Blueprint Architects

 

#archinova   #скейт парк   #Blueprint Architects
Автор: Blueprint Architects