Творци без граници

Представяме Ви Арт бутик хотел Оборище 63 в София, реновиран по проект на ligna group.
22.04.2024
Вяра Петкова
725
Интериор
Източник: Ligna Group © Минко Минев


Обект: Арт бутик хотел Оборище 63
Местоположение: София
Интериорен дизайн: Ligna Group

Фотограф: Минко Минев www.minkominev.com

Красотата има различни форми, превъплъщения и наситеност. Тя е абстрактно понятие, което винаги се изразява в определен физически вид и откакто свят светува е плод на вдъхновение на всички, докоснали се до нея. Красотата никога не може да бъде „прекалена“, тъй като колкото повече възприемаме от нея, толкова по-добре се чувстваме.

   

Източник: Ligna Group     © Минко Минев

Последния пример в сферата на архитектурата и интериорния дизайн за един наистина красив проект, е бутиковият арт хотел Оборище 63 на студио Ligna Group, спечелил престижната награда на Дибла за интериор на хотели, и в който е събрано толкова много творчество и вдъхновение, че визията му далеч надхвърля и най-смелите ни очаквания за креативно мислене.

Стая Ноктурно     © Минко Минев

Хотелът е разположен на емблематичната и любима улица на столичани, чието име той носи и е представителна извадка на аристократичния дух на мястото. Още по фасадата ще го познаете – изискана неокласика, с типичните за центъра на София, а и на повечето европейски градове, декоративни елементи около прозорците и на приземния етаж.  Външният вид на хотела определено създава очакването в своите посетители за едно уютно и луксозно място за отдих, но интериорът му минава границите на типичната изискана хотелска обстановка.Източник: Ligna Group     © Минко Минев

Дизайнерите черпят своето вдъхновение от картините на изявени български артисти и основната концепция за реновация на вече съществуващия хотел, е той да се превърне в поле за изява на българското изкуство и култура. Всяко едно пространство е вдъхновено от различна картина и по този начин интериорът му се превръща във физически преразказ на епохата, цветовата гама и посланието, което тя носи. Това прави както всички стаи, така и лобито, различни, ексцентрични и впечатляващи.


  
Източник: Ligna Group     © Минко Минев

Лобито е превърнато от дизайнерите в едно истинско произведение на изкуството. В него са съчетани елементи като дърво, шлайфан бетон и метални елементи със златист финиш, които на пръв поглед са несъвместими в едно пространство с не особено големи размери. Тук обаче, съчетанието между материали, осветление и мебелировка, превръщат интериора във впечатляваща арт инсталация, в която на фона на класически елементи като корнизите по таваните и дървените ламперии по стените, преминават модерно магнитно релсово осветление, метални стени и индустриален под - всички те в перфектен синхрон помежду си.Стая Horo     © Минко Минев


Пластичният и нетрадиционен подход към оформянето на пространствата се пренася в деветте  бутикови стаи за гости, които благодарение на своя индивидуална характер са предпоставка хотелът да създаде постоянна клиентела, която всеки път да се радва на различно изживяване. Така например картината на Иван Милев - Ахинора, „предава“ своята цветова гама и пластичност на стаята в която се намира. Ясно изразените тъмни, контурни линии са вдъхновение за преградното пано от метал и стъкло на стената, меката мебел и декорация са изпълнени в топли тонове, които са акцент както в творбата, така и в интериора а златистите елементи покриват стените в банята.


Стая Dahlia     © Минко Минев

Стаята на картината „Мома с гергини“ на Владимир Димитров Майстора, „създава“ една цветна и пъстра обстановка, в която фрезовките по мебелите напомнят елементи от български шевици и в която преобладават светлите и ярки тонове, наподобяващи цветята в платното. В пълен контраст с тази приповдигната атмосфера е стаята на „Благовест“ на Сирак Скитник, която излъчва спокойствие със своите студени тонове, лека меланхолия и много нежност най-вече чрез обособения декоративен кът в банята.


Стая Ноктурно     © Минко Минев

И така приказката продължава във всяка една от деветте стаи на хотела, в които е събрана толкова много креативност и красота, че човешкото око трудно може да се насити на всичко, което вижда. Освен приятното прекарване за туристите, хотел Оборище 63 се превръща в място със социално значение за туризма у нас, тъй като показва пред хора от цял свят културата, таланта и духа на родните ни артисти.

Стая The Window     © Минко Минев

за Ligna Group
Ligna Group е компания с мисия да материализира визии и стремежи по функционален и стриктен начин.
Ние създаваме многопластови и хармонични интериори, които се съобразяват с физическия и културен контекст, като същевременно демонстрираме индивидуален подход към всеки нов проект. Нашата цел е да създадем пространства, ориентирани към човека, които предлагат комфорт и внимание към детайла.
Творческият ни екип е подкрепен от компетентни професионалисти и ръководители на проекти, както и от широка гама от утвърден производители, така че вашите проекти да могат да бъдат реализирани по възможно най-гладкия и безпроблемен начин.
Създаваме интериори и бранд концепции за хотелски проекти, като се фокусираме предимно върху хотелски вериги от висок клас и многофункционални обществени пространства.

Проектът спечели Втора награда на Dibla Design Awards 2023 в категория: Хотел.  

Стая Fairytale    © Минко Минев

ДОСТАВЧИЦИ И ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Корпусна, поръчкова мебел: Тарсис Мебел
„Арт Бутик Хотел Оборище" бе предизвикателство за екипа на „Тарсис Мебел", защото всеки от апартаментите в хотела е решен в различен стил, с  много артистизъм и аристократичност.  Пространствата са неортогонални, всеки шкаф, легло или ламперия е с уникално изпълнение. Ние използвахме най-качествени материали и обков, за да постигнем усещане за лукс и изтънченост, в една обща цветна хармония. Меките тонове, текстилът, светлината и уютът са отличителни характеристики за този красив градски хотел. За повече информация относно услугите и реализираните проекти на "Тарсис Мебел" посете www.tarsismebel.com

Мека мебел: Димела Дизайн
През 2007г., Димела стартира своята дейност като малка и гъвкава фирма за производство на тапицирана мека мебел, с фокус върху обществени обекти. Благодарение на сплотения ни екип и желанието за израстване, в днешни дни можем да се похвалим с реализирането на множество проекти  за  обзавеждане,  както  на  големи  хотели,  ресторанти  и  клубове, така  и  на  частни  имоти.
От 2023г. разширихме своята дейност и стартирахме производсво на корпусна мебел, като отново  активно  внимание  обръщаме  на  проекти  за  обществения  интериор. Безкомпромисният подбор на качествени материали, прецизната изработка и желанието да изпипаме всеки един детайл, прави нашите мебели устойчиви и с дълъг експлоатационен живот, което  от  своя  страна  е  желанието  на  всеки  един  клиент  и  наша  цел.
Повече информация относно реализираните проекти на Димела Дизайн може да видите ТУК.


Стая Dahlia     © Минко Минев

Технически камък и широкоформатен гранитогрес: ТЕРАСТОУН ООД
“Терастоун” ООД е една от водещите компании на българския пазар в производството и търговия с изделия от технически камък и широкоформатен гранитогрес. Благодарение на установените добри партньорски взаимоотношения с производители като QUARELLA, QUARTZFORMS, MARAZZI, ABKSTONE, "Терастоун" ООД разполага на склад с големи количества и богат асортимент на технически камък, широкоформатен гранитогрес както и естествени мрамори и гранити от Италия, Испания и Китай.
Фирмата разполага със собствени склад и производствена база в рамките на гр. София и производствено оборудване от водещи в областта италиански производители - “Breton”, “Ravelli” и “Terzago Macchine”. Съоръженията, съчетани с високата квалификация на персонала позволяват изработката на сложни геометрични форми на широка гама от изделия, като: кухненски плотове, плотове за баня, настилки, облицовки и др.


Стая Fairytale    © Минко Минев

Свободно стоящи мебели: Sofia Design District
Sofia Design District Store е място, където международният дизайн се събира със страст и фокус върху качеството и функционалността. В Sofia Design District Store ще намерите мебели, декоративни елементи, осветление и аксесоари от световно известни дизайнери. Нашата мисия е да създадем колекция, в която всеки, независимо от възрастта, ще намери нашия магазин за интересен.  Основният ни фокус е върху класическия и съвременен скандинавски дизайн. Искаме да вдъхновим и приятно изненадаме нашите клиенти в големия ни шоурум с площ от 1240 квадратни метра.

Осветителни тела: Електро Стил ООД
Осветителните тела за проекта са осигурени от Електро Стил ООД - компания с доказан опит и репутация на пазара. Като официален партньор на световноизвестни брандове, Електро Стил не само предоставя широк спектър от осветителни решения, но и гарантира тяхното качество и иновативен дизайн. Превърнете всяко пространство в място на вдъхновение и комфорт с осветителни тела от Електро Стил.

Дивани и фотьойли лоби и The Thread: NIDO (Sancal)
Мебелна къща НИДО е олицетворение на високите технологии, преплетени със  стилния и изискан дизайн. Повече от 25 години представяме на нашите клиенти едни от най-добрите италиански и испански производители. Наскоро успешно завърши поръчката за обзавеждане на част от пространството в Арт Бутик Хотел Оборище 63. За реализацията на проекта бяха избрани мебели от испанския бранд Sancal известен със своя експериментален подход към дизайна и цветовете, често съчетавайки функционалността с изкуство и креативност. Заповядайте в обновениия ни шоурум на бул. "Черни връх" 120,  където ще ви посрещне нашият отзивчив екип.


  

Източник: Ligna Group     © Минко Минев

#интериорен дизайн   #хотел Оборище 63   #ligna group
Автор: Вяра Петкова
Електро Стил ООД