Хотел „Amara Sugar” – различната гледна точка в оазиса на забавленията

Един нестандартен морски хотел „Amara Sugar” в масов курорт - авторска разработка от идейното планиране до последния детайл в баните.
22.03.2023
Весела Кирилова
7182
Сгради

Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова
 


Обект: Хотел „Amara Sugar”, к.к. Слънчев бряг – Запад
Площ: 1560кв.м.
Архитектура: Проектта Студио ООД,
Проектанти: 
арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов
Инвеститор: Тонка Митрева
Снимки: Николина Бахчеванова, Ем СтудиоДори и най-добре обмисленият план може да поднесе неочаквани изненади, а когато те са с положителен знак, не ни остава нищо друго, освен да им се насладим. Намираме се в сърцето на най-бързо развилия се курорт по нашето Черноморие – Слънчев бряг.  Придобил слава на шумен, наситен с безброй възможности за забавления и нестихващ глъч курорт, той обаче все още има с какво да ни изненада. Противно на очакванията за евтин и бърз туризъм, една две нощувки и коктейл от интензивни емоции, един малък оазис сред гъсто разположените хотелски комплекси и ваканционни жилища, очаква своите гости, за да им предложи своята различна гледна точка, доказателство за това, че спокойната и безметежна атмосфера не е мит.

Желанието на собственичката да създаде едно стойностно място, с уютна и приветлива среда, с подбрана храна и релаксираща атмосфера, макар и не на първа линия, среща амбициозният и талантлив екип от архитекти - Проектта Студио  - резултатът един нестандартен морски хотел „Amara Sugar” в масов курорт - авторска разработка от идейното планиране до последния детайл в баните. Ползотворното сътрудничество стартира с основополагащите изисквания за едно специално място, отличаващо се с характер, семпла, но изискана визия, приветлив ресторант и изобилие от зеленина. Съвместните усилия и генерирането на свежи идеи продължават през цялото време от създаването на архитектурния проект и през целия процес на реализацията, дори и при оформлението на финалните детайли в интериора. И въпреки, че хотелът е част от група сгради, с един и същи собственик, той се отличава с екстравагантен стил, заявка за ексклузивен престой.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Един малък оазис сред гъсто разположените хотелски комплекси и ваканционни жилища, очаква своите гости, за да им предложи своята различна гледна точка, доказателство за това, че спокойната и безметежна атмосфера не е мит. Хотел „Amara Sugar” е авторска разработка - от идейното планиране до последния детайл в баните.

Разположен в западната част на мега комплекса силуетът на „Amara Sugar” прави впечатление от далеч. Обемите на сградата са максимално изчистени и категорични – развит хоризонтално партерен етаж с рецепция, лоби и ресторант и вертикален обем от четири типови етажа със стаи, студиа и апартаменти.

Изразителните средства на индустриалния стил – видим бетон и матирано желязо, са елегантно „стоплени” от златисти дървесни обшивки при балконите и характерен цокъл с визия на зидария в приглушено кафяво.  Всичко това обвито в приказна зеленина, заемаща максимално прилежащото пространство.


Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Силуетът на „Amara Sugar” рязко се разграничава от околните, благодарение на силно изнесените напред балкони, които са основен цветен, обемен и пластичен акцент на фасадата. Друг запомнящ се елемент – парапетите, разработени по специфичен детайл, с така необходимата за морския климат  качествена обработка против корозия, допълва атрактивната визия. Силно изнесените балкони освен, че променят цялостната динамика на вертикалните обеми, създават и допълнително усещане за лекота и ажурен профил на сградата. Благодарение на тяхната конфигурация се постига максимален комфорт на ползване, допълнителна засенченост и проветривост на помещенията, а изгледните позиции от всяко едно помещение осигуряват панорамна визия над околността.


Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Баланс в цялата композиция е постигнат посредством конзолната козирка над главния вход, също силно изнесена напред от тялото на сградата, подсигуряваща навес за спиране на автомобил за слизане и разтоварване на багаж.

Постигнатият почти незабележим преход между вътрешни и външни пространства, дарява летовниците с така благотворната връзка с природните дадености край морето. Плъзгащи витринни стени осигуряват свеж въздух и свобода за преминаване. Богатството на озеленяването в случая се изразява от успешно пресъздадения свободен, непринуден вид на растителността, която обгръща имота, без да създава усещане за изрично създадени зелени насаждения. Допълнителното озеленяване върху покрива на ресторанта, както и вертикално стелещата се по северната фасада дива лоза, допринасят за още по-добро интегриране на индустриалния стил в пейзажа.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Интересно е решението за силно издължената форма на хотелския басейн. Идеята за максимална дължина в рамките на имота и улеснен достъп до басейна, създават необходимия комфорт на гостите, а изобилстващата зеленина и тревна растителност, наистина успяват да създадат усещане за различни географски дължини.  В непосредствена близост е полу-откритата веранда - ресторант с дървена пергола, която покрива зоната и оформя сенчест външен салон. По този начин са овладени основните неудобства, които силното лятно слънце причинява на плажуващите, с подсигуряването на естествен зелен килим и засенчване в различна степен.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Целият ансамбъл е замислен с оглед постигане на индивидуалност и атрактивна визия през всички часове на денонощието. След залез слънце, когато курортът се съживява за още по-голяма активност, „Amara Sugar” придобива нов облик, благодарение на богатото декоративно осветление, привличащо вниманието към основните акценти на композицията.

Закритите пространства още по-категорично представят различната гледна точка на автори и възложител, както и специалното отношение и внимание към гостите. Постигнатата атмосфера излиза извън „типизацията” в много отношения.Източник; Проектта студио, © Николина БахчевановаКрасимира Мансури от „Кей Пропъртийз енд дизайн студио” разчупва „статуквото” в дизайна на лоби пространството с интересна препратка, своеобразна заигравка с типичните за зимните курорти кожени мебели и аксесоари. Естествените материали и цветове, в облицовки, мебели и декорация, са използвани с финес и чувство за мярка. По-внимателният поглед бързо ще улови и още един намек – в текстилите и керамиката дизайнерката използва елегантно преплетени мотиви от българското народно творчество и бит.  Друга нейна идея внася ориенталско звучене в строгите линии на индустриалния дизайн - преднамерено търсен паралел, в лобито на хотела екзотичните аксесоари и елементи подсилват усещането на летовниците за една по-различна почивка на българското Черноморие.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Подобна постановка се развива в хотелските стаи и апартаменти. Таваните създават абсолютно автентична индустриална визия с външно окабеляване и в синхрон с грубата мазилка по стените. Мебелите на модулен принцип, от желязо и дърво, следват логиката за удобство и модерен дизайн, и за да не забравяме все пак местонахождението си – елементи от българските фолклорни традиции присъстват във вид на аксесоари и декор в помещенията. Впечатление прави изобилието от светлина и усещането за простор във всички помещения. Като естествено осветление е осигурено и във вътрешните мокри помещения, посредством интериорни прозорци.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

И както при всяко едно творение, авторите обръщат еднакво внимание както на цялостната композиция, така също и на най-дребния детайл.  Всички стълбищни парапети, номерация на стаи, корпусни мебели и вградени елементи са изработени по авторски детайл, така остава не само почерка на твореца, това е гаранция за незабравимо и специално усещане на всеки един гост.Източник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова


Подизпълнители и доставчици:
Изработка на мебели: Мебели БИОНД
"Интериорът на хотела изискваше множество мебелни решения, предназначени за общите части, като фоайе, коридори и ресторантска част. Основните материали, които използвахме бяха дървесни ПДЧ плоскости, които комбинирахме в различни варианти с метални прахово боядисани елементи. За различните видове апартаменти, отново съчетахме тези изключително подходящи материали. По този начин вписахме мебелната част в цялостния леко индустриален дизайн на хотела" - споделиха от Мебели БИОНД.
Мебели "БИОНД" е мебелна компания, която проектира, изработва и монтира всяка мебел за дома. Проектите на фирмата се открояват с високо качество на изпълнение и съвременен дизайн.

Декоратор:  Кей Пропъртийз енд дизайн студио ЕООД, Красимира Мансури - моб. 0885 883 881, e-mail: smart-art@abv.bgИзточник; Проектта студио, © Николина Бахчеванова

Осветление: SGL Group 2012 LTD
Фирма SGL Group 2012 LTD е изградила изцяло силовата ел. инсталация на обекта, също така е извършила избор, доставка и монтаж на фасадно и интериорно лед осветление на хотел Amara Sugar.
Основана през 2008 година, фирма SGL GROUP 2012 LTD се утвърждава като лидер в изграждането на вътрешни и външни електроинсталации. През 2016 година фирмата разраства своята дейност и открива първия си шоурум за лед осветление в град Несебър. През 2020 година фирмата открива офис в град София. Eксклузивен представител на над 20 марки за лед осветление за България.

Градински мебели: NIK STYLE, Варна
За този обект NIK STYLE Варна са доставили градински и интериорни мебели, шезлонги, столове, маси, плотове и чадъри.
NIK STYLE доставя висококачествени мебели от всякакви материали и дизайн, за цялостно обзавеждане на хотели, плажове, ресторанти, барове, летни градини и др. Мебели с модерен дизайн, с бързи доставки и конкурентни цени. За повече информация относно продуктите и услугите на фирмата посетете www.nikstyle.bg.

Фасадни облицовки: КОРЕЛ 67 ЕООД
Фирмата извършва проект и доставка на всички видове фасадни облицовки и вентилируеми фасади с клинкерни плочи Stroeher, тухли и павета Vandersanden, фиброцимент Equitone, широкоформатен синтерован камък Neolith, HPL Prodema, голямоформатна керамика Tonality, полимербетон STONEO.
Клинкерна облицовка за хотел „Amara Sugar": модел Stroeher Steinlinge Platingrau 375
За всички фасадни системи и настилки, предлагани от фирма "КОРЕЛ 67" ЕООД, може да прочетете и видите на www.corel67.eu

Фасадна мазилка: Баумит България ЕООД
Фасадна мазилкова система - Baumit Creativ Top, ефект бетонИзточник; Проектта студио, © Николина БахчевановаПроектът спечели Наградата в категория: Реализации - Хотели, ваканционни селище, атракциони и СПА центрове в архитектурния конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022".


ПРОЕКТТА СТУДИО ООД арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов     Източник: www.archinova.bg


За Проектта Студио
Проектта Студио е творческо ателие, формирано от Таня Митакева и Андрей Арнаудов. Професионалните пътища на двамата се срещат и разделят многократно, докато през 2018 г. те не вземат решение да обединят усилия за достигане до естетическите си търсения. Общата им практика надгражда натрупания по отделно богат професионален опит, чрез взаимно допълване, синергия и разширяване на дейността, поради различния им специализиран профил.

Носители са на редица награди и отличия с участия в конкурси като „Сграда на годината“, „Български архитектурни награди“ и „ARCHINOVA“. По настоящем архитект Митакева е хоноруван преподавател в катедра „Теория и история на архитектурата“ в УАСГ, като по този начин разширява дейността на ателието и в академичната сфера.
e0fca166975bb03a3b27f5662c3cb1b5_1315x881_624x467 ef7e94a8e3931e5ddc1eab3be5fb9ac5_855x5708a29ada53bccd4e80231d9a7d5061d12_601x902712b99fc2ad2a9c5c0df221111a14f47-599x900{webgallery}  a908264969fb04fbef6ed9730b800d48_854x569
 

#хотел amara sugar   #проектта студио   #архинова 22   #слънчев бряг
Автор: Весела Кирилова
Баумит България ЕООД