Централата на Anadolu Agency в Истанбул – усещане за престиж и иновативна визия

Интериорният дизайн на сградата на централата на Anadolu Agency в Истанбул отразява престижа и иновативната визия на агенцията, като същевременно решава технологични и инфраструктурни проблеми, свързани с издателския свят.
18.08.2023
pRchitect
3525
Интериор
Източник: BAB architects,

Име на проекта: Истанбул - централа и отворен офис на Anadolu Agency
Интериорен дизайн: BAB Architects
Клиент: Anadolu Agency (Anadolu Ajansı)
Местоположение: Истанбул, Турция
Дата на проекта: 2023 г.
Обща застроена площ: 15 000 кв.м.
Снимки: Egemen Karakaya  


Това е проект за интериорен дизайн на сграда с обща застроена площ от 15 000 кв.м, състояща се от 3 сутеренни етажа, партерен етаж и още 12 етажа. Процесът на проектиране е започнал на етап, когато е била завършена само външната фасада, докато интериорът на сградата е бил все още във фаза груб строеж. Поради това целият проект е създаден в рамките на структурата на фасадата и вътрешните пространства.
 


Концепцията за интериорния дизайн на сградата има за цел най-вече да отрази престижа и иновативната визия на агенцията, като не само разработва архитектурните решения, но и подкрепя тези решения с технологични и инфраструктурни аспекти, свързани с разпоредбите на Broadcast Design.
 


Проектът се състои от три основни части: Административен етаж, офисни етажи с отворен план, партер и първи сутеренен етаж. На него са разположени главният вход на сградата, помещенията за персонала, кафе-бистро, мини амфитеатър-семинарна зала, спортна зала, джамия и др., както и общите части. 
 


В концепцията на административния етаж е приложен минималистичен подход, с балансирано използване на светлосиви нюанси и материали в матови и гланцирани повърхности. Този етаж се отличава със стил и елегантност, които се дължат на изисканите повърхности на мебелите от американски орех и декоративни тапети на текстилна основа от винил в неутрални кафяви цветове по стените. Проектът предвижда офисите на мениджмънта да са стратегически разположени по протежение на фасадната линия на етажа. Създадена е просторна обща зона като зона за изчакване, която е наречена "стъклен балон". Тази елипсовидна зона за изчакване, разположена по централната ос на етажа, също така направлява циркулацията в етажа. 

 

Вътрешността на тази зона е подчертана с живи растения, които подсилват зелената и успокояваща среда на целия етаж, благодарение на проекта за озеленяване, реализиран на целия етаж.
 

 

На нивото на тавана в зоната за изчакване е проектиран покривен прозорец, който се простира на два етажа и включва спираловидно стълбище, което служи като друг въздействащ елемент от концепцията на етажа. С добавянето на този детайл на покривния прозорец се цели да се придаде на минималистичния характер на етажа уникална идентичност чрез избора на цветове и материали. 

 

Офис етажите са с отворен план, за да бъде създадена модерна и прозрачна работна среда. Функционалното и пространственото разделение на всички зони, с изключение на административните офиси на етажите, е създадено чрез платформи и специални „прозрачни” мебели, изработени по поръчка. За да се създаде минималистична и изтънчена работна среда, е използван спокоен и светъл фон чрез прилагане на светлосиви тонове и включване на фини дървесни щрихи при избора на материали и цветове. 
 


От друга страна, за всеки офис етаж с отворен план се избира специфичен цвят, който да бъде подчертан върху повтарящите се общи повърхности. Този подход създава отделна цветова концепция, различна за всеки етаж. По този начин дизайнерската композиция на офисните етажи също се изгражда на базата на отделна цветова концепция, която специално представя всеки етаж.
 

Концепцията на първия сутеренен и партерен етаж има за цел да предостави ефективни архитектурни решения, като се вземат предвид височините на етажите, достигащи до 5,50 метра. Проектът включва асиметрични мебели, изработени по поръчка, както и други дизайнерски елементи, които са неразделна част от цялостния дизайн. Целта е да създадат динамични, многофункционални и функционални общи части. Следвайки същата концепция като цялостния проект, тези два етажа също се отличават с минималистичен фон, създаден чрез използване на светлосиви тонове в матови и гланцирани повърхности, понякога допълнени от дървесни повърхности. Целта е да се постигне изтънчен ефект, подобен на етажа на управлението. Тези етажи се характеризират и с мащабен проект за озеленяване, при който във вътрешното пространство са включени много живи растения.

 

За BAB Architects:
BAB е дизайнерско студио базирано в Истанбул, което разработва проекти в областта на изкуството, архитектурата, интериорния дизайн, дизайна на радио и телевизия, управлението на проекти, строителството и надзорните услуги.

BAB Architects е основано през 2018 г. от интериорния архитект Хюсеин Бес и архитекта Ирем Арибас. Основен принцип на компанията е да разглежда всеки проект в неговия индивидуален контекст, като създава иновативни и квалифицирани архитектурни решения,”Смисълът и ценностите, които се стремим да придадем на сградите и местата, до които се докосваме с проектите, които сме направили, са отражение и на смисъла и стойността, които придаваме на нашата професия” – споделят от BAB Architects.

#интериорен дизайн   #интериор   #интериор офис   #BAB architects
Автор: pRchitect