„EOS” – една „изостряща вниманието сграда”

...от мотивиращото предизвикателство до илюзията на „полета”.
20.06.2024
Весела Кирилова
1591
Сгради


Обект: Многофункционална сграда ЕОС
Местоположение: ж.к.Чайка, Варна
Архитектура: STARH
Водещ архитект: Светослав Станиславов
Проектантски екип: Димитър Кацаров, Христо Душев, Ива Костова, Петър Николов, Борислав Станчев, Саня Ковачева, Дебора Димитрова, Мирела Теофанова, Марина Маджарова, Мария Янакиева, Георги Пасев, Владимир Каваев
Клиент: РИД ООД
Разгъната застроена площ: 6 170 кв.м
Година на проектиране: 2019
Година на реализация: 2022
Фотография: Диян Станчев

Сградата е победител в категория: Многофамилни жилищни сгради и комплекси в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS ‘2023.

 

Дръзка и отчетлива, такава, която те докосва и не можеш да подминеш – искрящо бялата жилищна сграда „EOS” се извисява смело, като последна точка от брега, силно устремена напред към морето, за да се обагри първа от светлината на зората.

Искрицата вдъхновение, която бележи началото на всяко едно творение, дава и необходимия заряд, безконечната сила, която да генерира неговото материално проявление. Но, докато творбите в абстрактното изкуство не винаги е необходимо да следват стриктно своята причина, архитектурата не може да си го позволи, нейното произведение при всички обстоятелства трябва да стъпи на солидна основа. И въпреки, че сградата „EOS” изглежда така сякаш иска да „полети”, архитектите от STARH начертават пътя, по който тази красива „илюзия” може да се случи.

Защо „EOS”…
„EOS” посреща Слънцето и отпраща Луната
Всеки нов проект е едно ново начало, изисква безусловно потапяне в него, вдишване от въздуха на мястото,  усещане на специфичния повик… Архитектите от STARH се залавят с това предизвикателство с присъщия си нестихващ интерес - сложен терен с превъзходна локация, в един от най-харесваните квартали на град Варна. Основният акцент – триъгълната форма архитектите приемат като една уникално поднесена възможност за излизане извън стереотипа.
Гръцката богиня „EOS” - „Зората”, сестрата на Слънцето и Луната, тази, която според легендата всяка сутрин носи на боговете и хората светлината на деня, изплувайки върху колесница от морските недра, поражда искрицата на вдъхновението и дава името на новата, емблематична сграда. Тази символика оживява в квартал „Чайка”, непосредствено до Морската градина в гр. Варна.


Контрастният силует на  „EOS” първи пропълзява над хоризонта в очакване на слънцето, посреща гордо поривите на вятъра с отправен взор към сините вълни. Но както се случва и в най-красивите легенди и архитектурата често се изправя пред мотивиращи предизвикателства. И точно в такива ситуации вдъхновението,  а защо не и красивата притча, дават онези „криле”, които да пренесат идеята през стръмния път на точните науки. Артистичният поглед бързо ще долови визуалната аналогия с разперено крило, по подобие на изображенията на богинята „EOS”, или краят на издигната вълна, или носът на кораб …

Конструкцията
Всички тези асоциации са възможни благодарение на съвкупност от сериозни конструктивни разработки и изчисления, технологии, експертиза и ентусиазъм – цената „да се откъснеш от земята”. Усещането за извисяване над гравитационните сили с цели 8 метра дължина е колкото удивително, толкова и провокиращо адреналина. Още от самото начало  триъгълната форма на парцела задава нестандартната тема - излизане извън комфортната, сигурна зона. За да бъде усвоен обемът, разумно и елегантно, но и впечатляващо, се изисква специално отношение и доза дързост. Прагматичността, от гледна точка на създаване на оптимално функционираща жилищна сграда с търговски обекти и офиси, се преплита с желанието за  улавяне на магията на мястото и изразяването на индивидуалност, която не просто да добави една нова жилищна структура в градския ансамбъл. Формата е конструирана екипно, с увереността на опитен коафьор, без излишни обеми, но с отвоювана линия, подчертаваща характера.  Резултатът – една „изостряща вниманието сграда”, която приютява обеми и функции с висока степен на качество и комфорт на обитаване.Планирането на вътрешните разпределения е осъществено изключително прецизно и логично, изцяло следващо предпочитанията на клиентите, даващо максималното удобство в създадената конфигурация, с помещения в правоъгълна форма. Източната фасада приобщава кокетни лоджии в триъгълна форма, поемащи скосяването и осигуряващи уединеност при съзерцаването на морския пейзаж.

Хоризонталният растер маркира принадлежността към околното строителство, но е пластично балансиран от вертикални елементи. Този похват внушава солидност, в съчетание с приятна, стъпаловидна динамика, с усещане за „прилив” и „отлив”, разчупваща строгите линии. Щателната разработка на външните детайли демонстрира изключително прецизен подход и отдаденост към целостта и  единението на компонентите. Проследяването на линиите и плавните преходи е лека и ефирна подготовка, завихряне към кулминацията – категоричния и впечатляващ контур, обърната стъпаловидна прогресия в завършващите балкони. Едва в следващия момент идва ред на възприемане на завършващата линия, но вече елемент по елемент, от трапецовидна форма в най-ниското ниво, заостряща се с всяко следващо ниво до остра, триъгълна козирка над последния балкон. Различните фигури дават тялото на единна конфигурация.
 


Именно тук, в точно този категоричен щрих, се поражда усещането за безкрайност. Нарастващият отстъп във височина съвсем естествено провокира увереност за овладяване на пространството по човешки почин. И в действителност това е един категоричен пример за овладяване на физичните сили в името на формата. Конструкцията е постигната чрез метода - напрягане след бетониране, който дава възможност за силно изтегляне на балконите, посредством рамкови конструкции с напрегнати обратни стоманобетонни греди, позволяващи изнасяне на най-горното ниво с цели 8 метра. Технологията, която се използва при мостовите конструкции е намерила място и тук в жилищното строителство. Bиcoĸoяĸocтни cтoмaнeни ĸaбeли ca зaлoжeни пo тoчнo oпpeдeлeни тpaeĸтopии в oбeмa нa ceчeниeтo, спрямо изчислените paзpeзни ycилия нa eлeмeнтитe. Опъването им внася дoпълнитeлни нaтиcĸoви нaпpeжeния, които да осъществяват противовес, спрямо заложените прогнозни натоварвания.
Този архитектурен елемент определено заслужава специално внимание и от естетична гледна точка, заедно с многобройните   красиви ракурси и перспективи, които създава. Не по-малко впечатляващи са и гледките, които се разкриват от височините на тези балкони и най-вече от най-високия, даряващ усещане за свобода и безметежност.
За облицовката на окачената фасада са използвани устойчиви и дълготрайни, едроразмерни плоскости Swisspearl от фиброцимент – едно стабилно и устойчиво решение за преодоляване на неблагоприятните атмосферни условия край морето от естествен материал с натурална визия, еднакъв цвят на повърхностите и хомогенна текстура. Тези материали осигуряват дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на обитаване. Едно от най-големите предимства на този тип облицовка е именно фасадният инженеринг - прецизното скрояване на плоскостите, които обличат отделните архитектурни детайли с лекота, независимо от сложните засичания и преходи. По този начин визуално плоскостите се сливат и водеща остава ролята на цялостните архитектурни елементи. Парапетите, затварящи лоджиите и балконите са от закалено стъкло Saint-Gobain, и в случая заемат престижната поддържаща роля във фасадната композиция, като по този начин е постигнато олекотяване на общия обем. Дограмите в цялата сграда са алуминиеви от Schϋco със смарт стъкла Saint-Gobain със защита срещу слънцето с високо ниво на пропускливост на светлината. В сградата са инсталирани две асансьорни клетки оборудвани от KONE.
Архитектурата
Със своите девет етажа сградата стъпва в периферията на крайбрежния квартал, ставайки неразделна част от неговия имидж. Постигнатата синхроничност чрез вградените бели, хоризонтални елементи, подсигурява на новата сграда елегантно вписване в добре познатата локация. Богатото озеленяване, хармоничното планиране и щедрите пространства допринасят за облагородяването на средата. Архитектите от STARH поставят своя автограф - сграда с дълбок замисъл, покриваща желанията на инвеститора, резонираща и до най-малката подробност с околното пространство, но по един интригуващ и запомнящ се начин. Създаденото днес е преход, носи идеята за това, което е съществувало преди, носи и неговата стойност, изпълнено е с ново съдържание и най-вече – стъпва върху солидни и сигурни предпоставки - гаранция за качествено бъдеще.


 


На първите три нива площта е оптимално усвоена за разполагането на търговски и административни помещения. В жилищната част от четвърти до девети етаж са обособени ваканционни апартаменти. Сградата е снабдена и с две нива подземни паркинги.

Изчистената конфигурация и дефинираност от екстериора преминават и в интериорните площи. Функцията обединява качествено подбрани материали в изчистена линия и максимална прецизност в оформлението. Лекота без излишна натовареност. Среда предразполагаща към релаксиране на сетивата и отдаваща максимален комфорт на обитателите.

След реализирането на сградата EOS през 2021 г. тя получава множество награди в престижни международни конкурси, които отчитат постижението на STARH в изграждането на съвременни сгради със запомнящ се образ.

Награди:

2024 Архинова | Победител | Реализации | Многофамилни жилищни сгради и комплекси | EOS
2024 Designverse Awards | Победител | Nomination Prize | Жилищни сгради | EOS
2024 ArchDaily Building of the year | Номинация | Реализации | EOS
2023 Сграда на годината | Победител | Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП | EOS
2022 Arch Design Award | Gold Winner | Архитектура | Реализации | EOS
2022 Architecture & Design Collection Awards | Bronze Winner | Жилищни сгради | Реализации | EOS
2022 Architecture MasterPrize | Почетна награда | Жилищни сгради | EOS

 


Подизпълнители и доставчици:

Стъкла:
Saint-Gobain Glass
COOL-LITE® SKN 183 е иновативно стъкло с покритие на Saint-Gobain в гамата COOL-LITE®, с най-висока пропускливост на светлина (TL=75%), съчетано с нисък соларен фактор (g=0.40), висока селективност (S = 1.88) и неутрална визия. Той е идеален продукт за фасади в търговски и жилищни сгради, където се търси висок приход на дневна светлина, без компромис в представянето и естетиката.

Интериорна мазилка: Кнауф
Гипсовата мазилка за машинно нанасяне MP 75 SL е супер лека, предварително фабрично приготвена суха смес на основа на строителен гипс със специални леки добавки. С нея могат да се постигат супер гладки повърхности на стени и тавани.
Кнауф България е водещ световен производител, който предлага изключително богата гама от продукти, които присъстват в целия процес на съвременното строителство - от цялостни енергоефективни системи до довършителни работи в интериора на сградите.

Външни настилки: Semmelrock - Винербергер
В проекта е използвана настилка с мита повърхност – Pastella. Цветът се вписва перфектно в прилежащото пространство, като подчертава модерната и елегантна визия на сградата. За повече информация посетете www.wienerberger.bg
 

#студио старх   #многофункционална сграда    #сграда ЕОС
Автор: Весела Кирилова