Bridges Residence – където времето спира, за да продължи отново

…където модерната архитектура намира мястото си в пластовете история на старопрестолния град.
26.01.2024
Весела Маркова
759
Интериор
Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски


Обект: Хотел Bridges Residence
Местоположение: град Велико Търново
Интериорен дизайн: Хеликс Дизайн
Проектанти: Милена Недева, Анелия Ханджиева

Фотографи: Александър Новоселски, Blenda studio, Helix design

Както всичко във Велико Търново, необходим е повече от един поглед, за да се разкрие същността и  многобройните потайности, скрити във всеки милиметър. Тази специфична и дори мистична романтика на болярския град се усеща на всеки ъгъл, пред каменен зид или арка, във „ветрилото” от скатни сгради, пълзящи по склона, и в достолепните орнаменти и надписи по фасадите, по заоблените павета и разкъсващите хълмовете гледки към цветните залези. Аналогията с погледа отвисоко се усеща и в гордия дух на търновци и величествената осанка, която носят.  

  
Източник: www.helixdesign.bg,                   © Blenda studio (лява снимка)    © Александър Новоселски (дясна снимка).

Когато посегнеш да промениш нещо тук, неминуемо изпитваш тежестта на цялата отговорност, да пренесеш историята в новото време. Има места, орисани да разказват. Днес ни предстои да разкрием тайните на една забележителна къща, разположена в оживена и живописна част от града, на която дизайнерите от Хеликс вдъхват нов живот, превръщайки я в ексклузивен хотел.

Усещането, което получават всички гости, буквално ги пренася по моста на времето, както много подходящо е наречен и бутиковия хотел, извисяващ се над два моста на река Янтра. Различно от очакваното, предлагащо загадки и пораждащо размисли, и засилен интерес, това пространство обединява модерна обстановка с болярско великолепие. Да, зад стените на преобразената къща от XIX-ти век осезаемо се усеща именно тази класова принадлежност, чувството е специално.


Ресторантът.  Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски

Отколешната традиция и спецификата на формирането на града върху стръмните склонове над река Янтра, определят и характера на строителството - развитието на композицията по вертикала. В къщата – хотел са обособени цели 5 нива, от кота - 8.00 м. до + 4.20 м. Пространството е усвоено оптимално, до максимума на архитектурните и конструктивните закони. Докато едната част на къщата е плътно сраснала със скалния масив, отсрещната ѝ част изглежда сякаш „левитира” над склоновете, а магията на гледките от различните нива е пристрастяваща.


Младоженски апартамент. Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски    

Дори на кота – 8.00 м., където е разположен приказен младоженски апартамент, слънцето щедро осветява пространствата през сводестите прозорци. Стълбището, което е нещо като „втора природа” за търновци, осигурява вътрешната връзка между отделните нива на хотела по един елегантен и ефирен начин, удобно и същевременно незаемащо много място, с метален парапет в изчистен дизайн и конструкция, позволяваща вертикална гледка на всички нива.


Елегантното стълбище.  Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски   

Преминаването през различни епохи на една стара историческа сграда, неминуемо оставя характерни следи в нейния интериор и екстериор, а уважението към историята изисква вежливо отношение към тези спомени. Дори и за не толкова страстните привърженици на историята и свързаните с нея реликви, възможността да се докоснат до автентични структури, съществували дълго преди тяхното появяване, винаги е съпътствана с букет от емоции.


 Източник: www.helixdesign.bg, © Helixdesign

В най-ниската част на къщата, благодарение на щателна реставрация, днес имаме свидетелство за майсторството на каменоделци и зидари от 60-те години на XIX-ти век. Архитектурните модели от тези времена, също все още будят възхищение -  сводести каменни тавани и тесни прозорци, досущ като в царски замък.

Епохата на комунизма също отбелязва значителни промени в тази къща. През този период тя е била надстроена и функциите ѝ са се променили от жилищни към представителни. И този отрязък от време оставя типични изразни средства, които дизайнерите с много отношение и внимание запазват и реставрират. 


Рецепцията на хотела. Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски

Забележителна находка е ювелирния таван от дървена ламперия, който запазва позицията си след продължително освежаване, а сега впечатлява с внушителните си размери гостите на една от хотелските стаи. 


Забележителният таван с дървена ламперия в една от хотелските стаи. Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски

Това богато наследство с коренно преплитащи се култури на обитание, оцеляло до днес, навлиза в съвсем нова роля, създавайки съвременни удобства, приютени в антична среда. Постигнатото наистина гали окото. Виждаме как съвременни мебели и материали живеят в завидна хармония със съществуващите отпечатъци от минали епохи. С нежност и такт, с пестеливост, но и с изразителност, умението да се съчетаят толкова много контрасти на едно място, определено подсказва емоционален подход и много мисъл, както и часове неуморна работа.


Източник: www.helixdesign.bg, © helixdesign

Всеизвестно е, че усилията по възстановяването на стара сграда се равняват на построяването на две нови, а тук предизвикателствата далеч надхвърлят пределите на обикновен ремонт на стара сграда, тук се разлистват пластове история. Освен това сградата претърпява мащабно вътрешно преустройство, уширения и укрепвания, инсталации и конструктивни промени. В крайна сметка спечелените обеми са достатъчни, за да се обособи един прекрасен, функциониращ бутиков хотел с шест стаи и младоженски апартамент.


Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски

Общите помещения предлагат много светлина и магнетични гледки. Уютът е постигнат с експониране на античната основа, красивите каменни зидове, открити пространства, светли неутрални тонове, чисти бели стени и тавани, артистично позиционирани осветителни тела. Новото влияние на съвременната архитектура присъства чрез добавените ярки цветови акценти при мебелите за сядане, а топлота и баланс създават елементите от орехово дърво.

  
Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски (лява снимка), © Blenda studio (дясна снимка)

Отделните индивидуални суит-апартаменти запазват духа на царския град в малки и ненапрягащи детайли, докато мебелите следват линията на романтика и артистизъм, ковано желязо, дърво и естествени текстили – това са изразните средства на интериора, като изкуството заема видно място и присъства във всички помещения. Уважението към историята се допълва и от уважението към българските майстори и занаятчии, чието дело са голяма част от мебелите и елементите, използвани в интериора.Източник: www.helixdesign.bg, © helixdesign  

В тази приветлива и уютна среда много често идеята за постигнатото неволно се омаловажава. А всъщност всичките удобства, абсолютният комфорт и постигнатата луксозна съвременна обстановка са взели своето, за да предложи хотелът това несравнимо и автентично изживяване.


Продълговатият миндер в младоженския апартамент. Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски  

Но ако има нещо, което буди трайно възхищение, като изземва цялото внимание от останалата част на хотела, то това е младоженският апартамент. Малко места могат да предизвикат толкова въздействаща и приказна романтика, и то без да се използва пищна и богата декорация. Тук изразните средства са светлина, простор, гледки и деликатна мебел. Мястото за съзерцание – продълговат миндер – съвременен прочит, дава шанс на времето да забави ход.


Банята.  Източник: www.helixdesign.bg, © Helixdesign

Банята – сама по себе изключително нестандартна като решение, всъщност е една от придобивките към обема на сградата, благодарение на мащабната реконструкция. В случая тя е абсолютния акцент, предлагащ екслузивна гледка от луксозната, свободно-стояща вана през широк сводест прозорец към железопътния тунел, потъващ в скалата. 

Източник: www.helixdesign.bg, © Helixdesign


Запазената и реставрирана автентична каменна зидария от средата на XIX-ти век дарява с неповторимо усещане обитателите, както и оригиналните метални елементи от същите времена, оставени на мястото си да напомнят за минало и принадлежност, за други времена и съдби.
 

  
Източник: www.helixdesign.bg, © Александър Новоселски (лява снимка) ,© Blenda studio (дясна снимка)

Източник: www.helixdesign.bg, © helixdesign


Доставчици и подизпълнители:
Хеликс СМ - Основен доставчик на настилки, обзавеждане на баните, мебели – столове, фотьойли, екстериорни мебели, обзавеждане на кухнята 
Фирмата предлага цялостни концепции за интериора от всички ценови категории над средния клас. Ексклузивен вносител сме на Ligne Roset, Poltrona Frau и Valcucine за България. Работи с над 60 мебелни фабрики от цял свят, за да внесем модерния и елегантен уют в съвременния български дом.

Мека мебел: Валинор
Валинор е производител на мека мебел с 25-годишен опит - предлагаме дивани, кресла и столове с високо качество и удобство. Произвеждаме и дивани по поръчка за хотели и ресторанти. При нас ще откриете голям брой предложения за хотелско обзавеждане, включително хотелски кресла, столове за хранене, дивани за фоайето на хотела или разтегателни дивани за хотелски стаи. Повече информация за продуктите на фирма Валинор може да получите на www.valinordesign.com

Интериорни врати: Интекст ЕООД
Интекст предлага врати, които съчетават изящен дизайн и висококачествени материали, създавайки стилов акцент за вашия интериор. Със заложени иновативни материали, те внушават усещане за сигурност и естетика. Отчитайки внимание към детайла, Интекст  предлага врати, които преобразяват пространството и подчертават неговата индивидуалност. Повече информация за продуктите на фирмата може да получите на www.intext.bg

 

 
За Хеликс Дизайн


"Преди 25 години започнахме свой собствен бизнес, за да бъдем свободни. Свободни да се изразяваме и да се развиваме като създаваме красиви пространства за живот. И до днес Хеликс съществува, за да доближи хората до красотата и до технологиите, които внасят удобство в ежедневието.


Вярваме, че човек трябва да се чувства щастлив, щом прекрачи вратите на своя дом. Затова се вслушваме в желанията на нашите клиенти и надграждаме в тази посока. Харесва ни да работим разнообразно, и се чувстваме комфортно в различни стилове, защото знаем, че можем да открием естетиката навсякъде"
- споделят от екипа на Хеликс Дизайн.


 

#интериорен дизайн   #интериор   #Bridges Residence Хотел   #хотел във Велико Търново   #Хеликс   #HELIX design
Автор: Весела Маркова