Архитект Светослав Станиславов, STARH

EOS

  • Площ: 6 170 кв.м
  • Година: 2022
  • Фаза: Реализиран
  • гр.Варна, България
  • Жилищни сгради

Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня. Сградата, кръстена на нея, е разположена на първа линия в квартал Чайка, като отпред са само морската градина и морето, така че първа да бъде огряна от изгрева на слънцето.
Основното предизвикателство пред проекта е сложния триъгълен имот, което предпоставя формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в Чайка и напълно съвпадат със стилистиката, в която работи студиото. Сградата е с елегантен и запомнящ се силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации.
ЕОС е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално. Функционално разпределенията са планирани така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма. Само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълен контур.
Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, чиято конструкция е изпълнена по метода - напрягане след бетониране, което позволява дълбочината им да стига до осем метра.
ЕОС е сграда, в която е помислено както за естетика и функционалност, така и за дълговечност. Материалите за фасадата са подбрани така че да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот - алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.

Име

Светослав Станиславов

 

Професия

Архитект

 

Фирма

STARH