WärtZ - нов иновативен квартал с жилища в град Цволе в Нидерландия

Свободен, иновативен, динамичен градски район, разположен сред дивата градска природа, със смесица от култура, образование, колективен живот и индустриално производство
14.12.2023
1736
Урбанизъм
Площад Rangeerheuvel в Lurelui.
Източник: orangearchitects.nl, ©Vivid Vision


Архитектура: Orange Architects и MVRDV
Ландшафтен дизайн: LOLA Landscape Architects, 
Консултантски инженеринг: RHDHV и DGMR, 
Комуникации и транспорт - Mobycon, 
Устойчиво градско развитие - Kickstad, 
Конструкции - Pieters Bouwtechniek, 
Урбанисти: Skonk, 
Тръжна документация: Tenman, 
Пропърти консултант: Stepforward, 
Консултант мобилност и паркиране -Kwirkey 
Бранд мениджмънт - 'tIdee! 
Инвеститор:  AM

Бъдещият квартал WärtZ.Източник: orangearchitects.nl


Orange Architects заедно в сътрудничество с проектантите от MVRDV и LOLA Landscape Architects спечелиха конкурса за иновационен квартал WärtZ и получиха поръчка от инвеститора AM да превърнат индустриалната зона до жп гарата в Цволе в оживен иновативен район. Проектът се състои от около 850 жилища за хора от всички възрастови групи, заведения за хранене, образователни институции, квартални удобства и пространства за творци. Преустройството на терена на индустриалната зона е с площ от 9,5 хектара се състои от зоните Lurelui, Spoorpark, Hallenplein/Wärtsilä Hall и Workshop. Работата по зоните Workshop и Lurelui е планирана да започне през 2026 г.

 Източник: orangearchitects.nl; © Barbara Krantz
 

Инкубатор на таланти и компании от целия регион - Wild, Art, Raw, Tech и Zwols.
С други думи: WärtZ. 

Името не само отразява атмосферата на планирания иновативен район, но и се отнася и до съществуващата зала Wärtsilä с характерния ѝ вълнообразен покрив. Зала Wärtsilä ще бъде превърната в забележителност в бъдещото развитие на WärtZ. 

Източник: orangearchitects.nl; © Barbara Krantz


Предвижда се WärtZ да бъде квартал, в който се срещат иновации, творчество, ориентиран към бъдещия живот, учение, почивка и работа по бъдещи предизвикателства. Този голям иновационен район ще действа като място за развитие на талантливи хора и компании от целия регион. WärtZ ще формира съвременно, второ градско ядро зад железопътната гара в историческия център на Цволе.


Съществуващата индустриална зона на холандските железници. Източник: orangearchitects.nl
 

Големи амбиции
През следващите години индустриалната зона на холандските железници ще претърпи пространствена и програмна трансформация в рамките на Генералния план на железопътната зона и Документа за принципите на политиката, изготвен от град Цволе и Холандските железници. Тези документи очертават големите амбиции в области като енергетика, мобилност и климат. Трансформацията стартира през 2019 г. с Perron038, сега успешна лаборатория за иновации за индустрията, в сътрудничество с колежа Windesheim. Сега екипът от проектанти и специалисти ангажиран с проекта за WärtZ и инвеститорът AM разширяват тази концепция в цялата зона на плана.
 


Арх. Патрик Мейджърс от Orange Architects споделя:

"С устойчивия и амбициозен план на WärtZ целият екип е напълно ангажиран да постави Цволе на картата като четвърти регион в страната. Екипът предлага свободен, иновативен, динамичен градски район, разположен сред дивата градска природа, със смесица от култура, образование, колективен живот и индустриално производство."

 


Hallenplein като обществен площад. Източник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision
 

Иновационен район
Тъй като иновациите са движеща сила на градската и регионалната икономика, WärtZ предоставя идеалната среда за постигане на целта на Цволе да стане четвъртия градски регион в страната. Освен това WärtZ засилва амбициите на Нидерландските железници като собственик на терена за създаване на пространство за градски растеж около холандските железопътни гари. 


Освен икономическа и културна гореща точка, това развитие предлага на Цволе нова вътрешноградска жилищна среда, с място за специални жилищни концепции като жилища за обгрижване, съвместно живеещи студентски ателиета и така наречените "домове за приятели". Около тридесет процента от жилищата са планирани като жилища със субсидиран наем. Сателит на музея Museum de Fundatie скоро ще се превърне в културна атракция, която ще спомогне за превръщането на WärtZ  в привлекателна, зелена, градска гореща точка за жителите и гостите на Цволе.
 


Дошка Бос, Мениджър развитие в AM- инвеститор на проекта коментира:

"Мисля, че WärtZ е по-приключенският близнак на историческия център на града. Смесицата от жилищни типологии, места за обучение, удобства и разнообразни функции води до силна градска среда, която предлага възможности за всички. Предприемачи, образователни институти, тръстът за иновационен район на железопътната зона на Цволе и нови инициативи в Цволе участват в процеса на планиране от самото начало. Гарантираме, че замислената иновативна екосистема ще стартира веднага и ще започне да функционира."
 


Преобразената зала Wärtsilä. Източник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision


Собствена икона
Привлекателна за окото и център на иновационния район ще бъде преобразената зала Wärtsilä, проектирана от архитектите от MVRDV. В самата зала ще се помещават творчески и иновативни стартиращи предприятия, малки и средни предприятия, както и образователни и изследователски институти. Освен това централното пространство ще бъде място за провеждане на събития.

Обществената палуба между двете сгради с 360-градусова гледкаИзточник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision
 

Впечатляваща жилищна сграда ще бъде издигната над зала Wärtsilä, а обществената палуба между двете сгради ще предлага на посетителите 360-градусова гледка към характерния вълнообразен покрив на залата, заливаемите площи на река IJssel и целия център на града.


Зелена крайбрежна алея Hanzesingel. Източник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision


Най-зеленият район на централна градска гара в Нидерландия 
Общественото пространство на WärtZ стимулира общуването и доближава хората до природата. Ландшафтният дизайн на проектантите от LOLA Landscape Architects се основава на принципите на "градското възстановяване", което означава, че зоните на общественото пространство ще бъдат върнати към природата. Това, което сега е предимно асфалт, ще се превърне в голямо природно платно за творци, жители и посетители. Стабилните жилищни сгради на Orange Architects в квартал Lurelui и на площад WärtZ също са включени в това диво, естествено платно. В резултат на това между сградите и около тях ще се преплете пространство за зеленина, общуване и здравословни дейности на открито. Стремежът е да се създаде най-зеленият квартал на вътрешна гара в Нидерландия.

Паркът на железниците.  Източник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision


WärtZ дава приоритет на пешеходците, велосипедистите и ползвателите на обществения транспорт, като предлага атрактивни маршрути с бавно движение, многофункционални центрове (паркинги), широка палитра от възможности за споделена мобилност и център за иновации в областта на велосипедите - всичко това в близост до железопътната гара в Цволе. Планът отразява амбициите на Холандските железници и на град Цволе за създаване на здравословен квартал без трафик. Освен това инвеститора АМ се ангажира със създаването на енергийно позитивен, кръгов и въглеродно неутрален WärtZ, отразяващ стремежите за устойчивост на града и опазващ бъдещето на нашата планета.
 


Себастиан де Вилде, Директор "Развитие на гарите" в Холандските железници споделя:

"Този план е амбициозен, ориентиран към бъдещето и е иновативен. Той показва как новите форми на развитие на зоните и строителството допринасят за постигането на целите за климата и жилищните предизвикателства, и предлагат решения на проблемите с достъпността. Нидерландските железници са ентусиазирани от тези планове, които ние подпомагаме заедно с град Цволе, инвеститора AM и много други партньори. Очаквам с нетърпение светлото бъдеще на този иновационен район точно до гарата в Цволе".
 


 WärtZ, гледан от влака.  Източник: orangearchitects.nl,  ©Vivid Vision


Железопътният квартал ( Spoorkwartier) в Цволе 
Spoorkwartier е един от най-стратегически разположените обекти в Цволе, който се простира на площ от над 16 хектара. Той включва голям комплекс от промишлени структури, паркинг и южния вход на жп гарата. Благодарение на благоприятното си местоположение с железопътни връзки във всички посоки, Zwolle е едно от основните железопътни кръстовища в страната. Отчасти това е причината през 1870 г. държавните железници да построят голямо депо до гарата, където се ремонтират и поддържат локомотивите и вагоните в северната част на страната. Централната работилница, известна на местно ниво като "Строителната работилница", е голямо промишлено съоръжение и е най-големият работодател в района на Цволе в началото на XX век. Около 1900 г. тук са работили около 600 души, а през 1920 г. броят им нараства до 1100. Холандските железници прекратяват дейността си тук през 2010 г. и оттогава сградите са отдадени под наем на други наематели. 

 


Orange Architects
Orange Architects е мултидисциплинарна и международно действаща фирма с над 25 годишен опит в областта на проектиране на архитектура, интериор, градоустройствен дизайн и външна пространство. Orange Architects се управляват от Патрик Мейерс и Йерун Шипер, като офисът на студиото се намира в центъра на Ротердам. 

Вярваме, че можем да живеем в по-добра среда заедно. С нашия интегрален подход устойчивостта е важна амбиция в дизайна във всички наши сгради още от първите скици. Ние работим въз основа на широка дефиниция на устойчивост, изградена върху три стълба: СВЕТЪТ | НИЕ | ЦЕННОСТИ. Нашата мисия е да включим и да обединим тези теми във всички наши проекти, от първите скици до завършването им. Това е начинът, по който искаме да правим сгради, които влияят положително на качеството на живот” – споделят от Orange Architects. 

Orange Architects формулират привлекателни, концептуално напреднали и интелигентни отговори на сложни пространствени предизвикателства. Orange Architects трансформират идеите, мечтите и желанията на клиентите във вдъхновяваща и устойчива среда за живот.
 
#градоустройство   #orange architects   #жилищен квартал   #WärtZ
Автор: Orange Architects