Бетонът във всичките му форми и функции

Бетонът, във всичките му форми и функции, е поставен на почит и играе основна роля във всеки един аспект на интериора и екстериора, а именно новата административна сграда на Хидробетон по проект на фирма MiConcrete
04.09.2022
Вяра Петкова
8543
Сгради

Снимка: Минко Минев

Аритектура: MI Concrete ltd.
Проектант: арх. Михаела Димитрова

Фотографи: Минко Минев  и арх.Михаела Димитрова


Бетонът е първата любов на всеки архитект. Той е красив, дава стабилност и свобода и е излят дълбоко в основите на модерната архитектура. Бетонът прелива във всяко едно архитектурно течение, ставайки неизменна част от идеята за все по-иновативен и различен подход към проектирането. И независимо дали има изцяло конструктивна функция или е акцент в стиловата концепция на една сграда, бетонът не може да бъде заменен с никой друг материал.Снимка: Минко Минев

В тази връзка, ще ви представим мястото, на което бетонът, във всичките му форми и функции, е поставен на почит и играе основна роля във всеки един аспект на интериора и екстериора, а именно новата административна сграда на Хидробетон по проект на фирма MiConcrete.


   
Снимки: Минко МиневОбектът се намира на ключово място в бързо развиващия се „Индустриален и логистичен парк Бургас“ в непосредствена близост до езерото Вая, на 3 км. от магистрала „Тракия“ и на 4 км. от пристанище Бургас. Така избраната локация прави мястото достъпно, така че клиенти и партньори, а и всички любители на бетона да могат лесно и бързо да го достигат.Снимка: Михаела Димитрова

Концепцията за лесно и удобно преминаване е заложена и в проектирането на самата сграда. Централната част представлява отворен план, през който свободно се преминава от централния вход, през фоайето, към кухнята а накрая и санитарния възел.


Снимка: Минко Минев

Снимки: Минко МиневЛипсата на излишни врати обединява различните по функция пространства, като набляга на социалния контакт между служителите – нещото от което всички имаме нужда след дългата изолация. Това общо, полифункционално пространство е заобиколено от вече отделените офиси от различен характер, в които личното пространство и единението са от ключово значение за доброто функциониране на една фирма.Снимка: Михаела Димитрова

Сградата разполага с офис управител, заседателна зала, офис търговец и диспечер, офис фактурист, техническо помещение и офис шофьори, така че всяко едно звено да получи нужния за работа комфорт. Поставен е бетонов възел непосредствено до главния вход към имота, а специално за шофьорите е отворен достъп до сградата по северната фасада. Всеки един детайл от разпределението и използването на помещенията е взет под значение, така че да бъде създадена една модерна, иновативна и приятна работна среда, която да подобри както качеството на работа, така и качеството на живот на нейните ползватели.Снимка: Минко Минев

В стилистичен аспект, определено може да наблегнем на определението ърбън. Съвсем в контекста на проекта ще бъдем заобиколени от стени от видим бетон, както по фасадата, така и в интериора. Видимото окабеляване, както и масите с бетонов плот също до някъде са съвсем очаквани и определено стилово издържани.


Снимки: Минко Минев


Със сигурност обаче, всеки ценител на смелите решения би останал изумен от завесите от бетонови модули в заседателната зала, които смело се простират пред големите прозорци и придават на помещението едновременно мек и футуристичен облик.


Снимка: Минко Минев

Изненадите и креативните идеи не свършват до тук. За да се постигне естествено предпазване то силните слънчеви лъчи, които често заслепяват работещите в офис хора, специално са проектирани пана от дървени ламели, които могат да се завъртат около оста си, така че да регулират количеството дневна светлина, която да достигне до фасадата. Различният градус, под който пада светлината, от своя страна образува причудлива, геометрична игра на светлосенки и рисува една допълнителна, динамична декорация върху сградата.Снимка: Михаела ДимитроваЛогото на фирмата, представлява огромно триизмерно, бетоново платно, което се простира по фасадата до входа на сградата и прави мястото разпознаваемо и автентично. Бетон е използван още и за направата на картини, мивки, пейки и дори фасунги, а за проектантите от MiConcrete, това са само част от предизвикателствата при използването на материала.Снимка: Михаела Димитрова

За да бъдеш в крак с времето, на първо място е нужно да си „в крак със себе си“, или по-точно да вярваш, че смелите идеи трябва да бъдат облечени в действия и конкретни форми. Началото на модерната архитектура, например, е поставено след категоричното прекъсване на връзките с догмите на миналото, а за това определено се изисква смелост. Същата тази смелост, която те кара да създадеш бетонови завеси и да бъдеш част от една невероятна, иновативна и напредничава фирма като MiConcrete.


Снимки: Михаела Димитрова

За MI Concrete ltd. (“Ем Ай Конкрийт“ ООД)
Нашето най-силно изразно средство в този проект е високоякостният бетон. Може да го разпознаете както в екстериора – при настилките, пейките и конзолните стъпала, така и в интериора – при бетоновите картини, завеси, мивки, бюра, маси, фасунги, осветителни тела… Той ни дава свобода на проектиране и най – хубавото е, че всичко е възможно. Това е нашето мото. Обичаме да проектираме и да произвеждаме. Не се ограничаваме в проектирането, защото можем да го реализираме.

Освен в архитектурното проектиране и дизайна, компанията се развива и в сферата на производството на продукти от високоякостен бетон (от аксесоари в интериора до мащабни фасадни решения)

Любимо занимание са ни окачените фасади. Чрез разработения от нас материал можем да облечем всяка сграда в нейната индивидуалност.
www.miconcrete.eu


   
Снимка 1: Михаела Димитрова                                                              Снимка 2: Минко Минев

Доставчици и подизпълнители:

Изработка и монтаж на алуминиева дограма: „КА – 2“ ЕООД
За офисната сграда на фирма Хидробетон е използвана алуминиева дограма на белгийската фирма Reynaers и системи CP155 LS, CW50 – HI, CS77, покривни прозорци със система CW 60 HI и автоматична входна врата на фирма Дорма.

Вече 20 години фирма КА-2 ЕООД присъства на пазара като утвърден производител на алуминиева и ПВЦ дограма.  Стремим се да предлагаме на клиентите си качество на конкурентна цена, с което  да задоволяваме техните нужди и желания. За повече информация посетете www.ka2.bg.Снимка: Михаела Димитрова

Дървени ламели: ДЮЛГЕР ГРУП ЕООД 
За контакти: моб. 0898567789, e-mail: dulgergroup@gmail.com


Историята на ДЮЛГЕР ГРУП е всъщност едно пътуване във времето. Първите основи са положени още в края на 60-те години на миналия век. От тогава насам този занаят се предава от поколение на поколение. Дърводелството и производството на всичко от масив е голямата страст и основно препитание още години назад на семейството на основателя на ДЮЛГЕР ГРУП ЕООД.

Днес ДЮЛГЕР ГРУП са познати на пазара със своите изключително много успешно завършени проекти освен в сферата на дърводелството, също така и в редица други области.
- PVC и Алуминиеви дограма;
- Дърводелство и производство на всичко от масив;
- Изработка и монтаж на Алуминиеви и Стъклени парапети;
- Гаражни и Противопожарни врати;
- Интериорни врати и Блиндирани врати;


   
Снимки: Минко Минев


За изпълнението и изработката на дървените ламели по проекта на арх. Михаела Димитрова в сградата на Хидробетон е използван дървен материал сибирска лиственица, като външната рамка се състои от двумилиметров дебелостенен, висококачествен  алуминий.


Снимка: Минко Минев

Климатизация, Вентилация, Отопление: "КЛИМАРК Инженеринг" ЕООД
Климатичната система на административна сграда на Хидробетон е проектирана и изпълнена с вътрешни тела за скрит, вертикален монтаж. Подаването на въздуха става през вентилационни решетки, разположени на стените на помещенията, като така видими остават само решетките в цвета, съответстващ на интериора. Системата за климатизация е от типа мултисплит, при която едно външно тяло захранва няколко вътрешни тела.

За осигуряване на свеж въздух в помещенията на сградата на Хидробетон е проектирана и монтирана високоефективна вентилация с рекуперация на топлина. Подаването на свеж и засмукването на отработения въздух от помещенията става чрез вентилационни решетки, разположени на открити, кръгли въздуховоди в съответстващ на интериора цвят. Енергоспестяващият блок с високоефективен рекуперативен топлообменник е разполжен в сервизно помещение на сградата. Управлението е микропроцесорно, като се следят параметрите на подавания и изхвърлян въздух от сградата.

Климарк Инженеринг ЕООД има дългогодишен опит в проектирането и изграждане на всякакъв тип Отоплителни, Вентилационни и Климатични (ОВК) инсталации. Фирмата разполага със собствен производствен цех за въздуховоди, вентилационни и други съоръжения. За информация относно дейността на фирмата посетете www.climark.bg.

Кухня: „Ем Ай Конкрийт“ ООДСнимка: Минко Минев

Продукти от високоякостен бетон:
Картина от бетон – Антре: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Външни настилки: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Конзолни пейки: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Плотове, маси, заседателна маса: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Завеси: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Мивки от високоякостен бетон: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Конзолни стъпала: „Ем Ай Конкрийт“ ООД
Фасунги, декоративни тапи: „Ем Ай Конкрийт“ ООД


Снимка: Минко Минев


Разпределение. Източник: Михаела Димитрова

Снимки: Михаела ДимитроваПроектът Административна сграда "Хидробетон" участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022" като получи Наградата в категория: "Реализации - Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради". арх.Михаела Димитрова и инж. Борис Главчовски - Хьорман България на Церемонията по награждаване на победителите.     Източник: www.archinova.bg

Интервю с победителката може да видите във видеото по-долу

#хидробетон   #mi concrete   #административна сграда
Автор: Вяра Петкова