Офис сграда с отличителна и стилна работна среда от Ofist

Представяме Ви Nispetiye №12 - малка офис сграда в Истанбул, чиято реконструкция и интериорен дизайн са реализирани по проект на студио Ofist.
23.11.2023
2429
Сгради
Източник: Фотограф: Ali Bekman


Обект: Офис сграда Nispetiye №12
Интериорен дизайн: Ofist / Yasemin Arpaç & Sebahattin Emir
Проектантски екип: Ece Torunlar, Tuğçe Özbıyık
Консултант по  осветлението:  Planlux
Местонахождение: Истанбул, Турция
Дата на проекта: 2023
Фотограф: Ali Bekman


Проектът на офиссграда Nispetiye No12, е финалист в категория "Малки офис сгради" на Световния фестивал за интериор INSIDE. Интериорът е създаден от архитектурно студио Ofist базирано в Истанбул. Основен фокус при разработването на проекта е създаването на отличителна и модерна работна среда, която запазва своята привлекателност във времето.

Източник: Ofist , ©Ali Bekman

Разположен на една от най-активните сеизмични линии в света, град Истанбул е изправен пред значителен риск от сериозни щети от земетресения. Северноанадолският разлом, разположен само на няколко километра под повърхността, се очаква да се разкъса в рамките на едно поколение, което представлява реална заплаха за града.  Според Съюза на архитектите в Турция два милиона сгради в града се считат за "опасни" и застрашени от срутване в случай на земетресение.

Източник: Ofist , ©Ali Bekman

Този проект включва цялостно обновяване на 40-годишна, непривлекателна и остаряла жилищна сграда. Първоначално планът е бил сградата да се разруши изцяло и да се построи наново, за да бъде земетръсно безопасна, модерна и оборудвана с нови технологии, материали и системи. Поради нормативните изисквания обаче, това не е било възможно. Поради тази причина сградата е била  напълно разглобена, изолирана и укрепена, за да отговаря на най-новите разпоредби за безопасност при земетресения. Въпреки, че този процес на реконструкция и укрепване вероятно струва повече средства и е отнел повече време, отколкото изграждането на изцяло нова сграда.

Източник: Ofist , ©Ali Bekman

Проектантите от архитектурно студио Ofist подхождат професионално и координират целия проект и процес, като създават интериорния дизайн отвътре навън. Дават приоритет на интериорните функции, практичността и комфорта, оформяйки сградата и нейната фасада като продължение на интериора. Тяхната цел е да се постигне безпроблемна връзка между интериора и екстериора, в резултат на което да се получи обвивка, предназначена за вътрешно ползване.

Източник: Ofist , ©Ali Bekman

Регулируемите алуминиеви фасадни жалузи действат като слънчев филтър и хвърлят игриви светлосенки през деня, като оптимизират целогодишното използване на естествената слънчева светлина. Същевременно сглобяемите плътни панели интегрират отоплителната система на сградата. И двете фасадни решения са съобразени с вътрешното разпределение на сградата, като изпълняват нейните изисквания за дизайн.

   
Източник: Ofist , ©Ali Bekman

В противовес на забързаното темпо на работа, целта на дизайна е да се създаде спокойна и уютна атмосфера. Цветовата палитра тон в тон и преходите между текстурите водят до елегантна и хармонична атмосфера. Неутралните цветове, като greige (комбинация от сиво и бежово), са леко подчертани с примес от цветни мебели. 


Източник: Ofist , ©Ali Bekman

Използването на познати и естествени материали като мрамор, дъб, филц, теракот, бетон и желязо има за цел да предизвика вълнение чрез необичайни приложения, като оребрен мрамор или гофрирана бетонна повърхност. Вместо модерно, целта е  създаване на отличително, стилно пространство, въплъщаващо характер с вечен подход.

 
За Архитектурно студио Оfist: Архитектурно студио Оfist е основано през 2004 г. от интериорните архитекти и дизайнери Ясемин Арпак и Сабахаттин Емир в сърцето на бохемския квартал Тунел, Пера, зад историческата забележителност на кулата Галата в Истанбул. Партньорите се фокусират върху създаването на проекти с отговорността и съзнанието, че са част от град, който все още въплъщава дълбоките следи на различните култури, населявали този мегаполис в продължение на много векове, все още видими в неговите улици, площади, сгради и граждани.
Ofist работи по проекти в различни сектори, като поставя силен акцент върху периода и средата, в която се намира всеки проект. Те включват търговски проекти като кафенета, ресторанти, барове, магазини, шоуруми, офиси, панаирни щандове, кино и хотелски проекти, както и жилищни проекти. Много от тези проекти са представени в родни и чуждестранни издания.  Ofist печели две награди в конкурса "Интериорен дизайн на Турция" през 2005 г. за два различни проекта.
През март 2013 г. компанията се премества в близост до Каракой и продължава да твори.


Източник: Ofist , ©Ali Bekman

#офис сграда   #офис сграда Nispetiye №12   #студио Ofist   #офис сграда в Истанбул
Автор: pRchitect