Хотелски комплекс BS 594

Представяме Ви Хотелски комплекс BS 594 - проект на студио HORA.
04.01.2024
студио HORA
1135
Проекти


Проект: BS594
Проектант: студио HORA, арх. Андрей Ходкевич
Визуализации: архитектурно студио HORA


Между преходност и безвремие

BS 594 е комплекс, състоящ се от три мобилни сглобяеми къщи, заемащ парцел с площ от 518кв.м. Разположен е в село Баня, община Разлог. Проектът дава един различен поглед към представата за местна архитектура. Досущ като един мобилен, временен посетител, BS 594 се стреми да отрази ясната идентичност на своите ползватели – гостите на село Баня. Подходът към проекта се базира на контраста между временната и вечната архитектура.


Източник: www.studiohora.com

Вдъхновен от сградата на местната историческа обществена баня, вековен символ на селото, BS594 следва материалите и геометрията на куполния покрив. Като противовес на вечната, монолитна сграда, къщите намират своята идентичност, следвайки отпечатъка, негатива на заоблената покривна конструкция и използването на предварително подготвени строителни изразни средства.

Визуализации: www.studiohora.com

Всяка от трите къщи се простира на размери, позволяващи транспортиране от фабриката и монтаж на обекта. Конструкцията е хибридна – бетонов постамент и стоманена черупка. Всяка от къщите има обща площ от 40 кв.м, даваща необходимото пространство за временно обитаване, съвместимо с показателите спрямо размера на парцела. Разпределението се дели на приземно ниво за дневно обитаване и отворен спален полуетаж.


Визуализации: www.studiohora.com

Поради разнородния характер на контекста, основен фокус и източник на светлина са покривните прозорци, разположени в горната част на двата издължени покривни купола. Куполът, покриващ дневната дава усещане за простор като отговор на максимално оптимизираната, но ограничена стъпка на къщата. Вторият купол е с по-голяма височина, като дава плавен преход между отделните функционални зони.

 

Визуализации: www.studiohora.com

В ситуационно решение проектът се стреми да използва максимално съществуващия наклон на парцела, като се обособяват 3 проектни нива (кота ±0.00 ; кота +0,45; кота +0,90). На всяко от проектните нива е разположена самостоятелна къща. Към всяка от къщите има вкопан прилежащ двор с масажна вана и минерална вода, както и външно барбекю. Всяка от къщите разполага с отворени пространства и въздушни комини, създаващи балансиран вътрешен климат посредством естествени прийоми.

Визуализации: www.studiohora.com

BS 594 е проект, търсещ ясно изразена идентичност. Проект, демонстриращ характера на преходното, но стремящ се даде усещане за безвремие.


Арх.Андрей Ходкевич - HORA и арх. Йоана Петрова - експерт Дизайнерска програма в Идеал Стандарт - Видима     Източник: www.archinova.bg

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022" като спечели Наградата в Категория: Проекти-Хотели, ваканц. селища, атракциони и спа центрове.
 

#студио hora   #archinova 2022   #BS594   #хотелски комплекс   #проект на комплекс
Автор: студио HORA