Cube Berlin е най-интелигентната офис сграда в Европа

Синергия на интелигентни технологии с необичайна пластика.
15.02.2024
д-р арх. Анета Трифонова
1368
Сгради
Източник: ©​​​​​​​ арх. Анета Трифонова


Обект: Cube Berlin,
Местоположение: гр. Берлин, Германия

Архитектурен екип: 3XN Architects, Дания  
Площ: 19 500 кв.м 
Година: 2020
Изпълнител: Saflex    
Машинни и ел-инсталации: DS-Plan  
Строителни инженери: Remmel+Sattler
Автоматизация и интелигентни системи: Kieback & Peter

Cube Berlin е свободно стоящата сграда на Вашингтонплац в град Берлин, пред южния вход на Hauptbahnhof (Централна гара). Знаменитият транспортен възел оформя северната страна на площада с уникалната си конструкция от няколко кръстосани жп нива и автомобилен тунел. Новият кубичен обем поема сложната задача да маркира на ниво терен пресичането на важните градски посоки в района Мите: оста север-юг през жп гарата и тази на правителствените комплекси по реката. Cube Berlin поема главно централата на Немските железници. Завършена е през 2020 г., затова я преоткриваме със закъснение. 
 

Офис сградата от последно поколение увенчава усилията за доизграждането на централния район на германската столица. Тя блести със скулптурната си фасада, но истинските ѝ достойнства са интелигентните технологии и иновации, наред с убедителното градоустройствено решение.
 

Cube Berlin е проектиран от датската фирма 3XN, чиито дизайнери и инженери търсят нови пътища за развитие на строителството. Новата забележителност е реализирана на идеалното за нея място в града и демонстрира постиженията на обществените сгради. Устойчивостта е постигната при достатъчен комфорт, дизайнът е превърнат в пластично изкуство, а техническите системи водят интелигентен диалог с ползвателите. Градоустройство.
Датското студио 3XN се заема с амбициозната задача да създаде емблематична офис сграда, която да си взаимодейства с града като произведение на изкуството. Изграден е акцентът, обединяващото звено на новостроящия се квартал около Централна гара, откъдето започва поредицата от правителствени сгради по река Шпрее. Става дума за терен на брега с важни пространствени и транспортни връзки с града, затова проектът Cube обогатява силуета на Берлин, като същевременно изследва нови начини за визуално взаимодействие на сградите със заобикалящата ги среда. Въздействието му е толкова силно, че променя динамично околността денем и нощем. 
►Източник: © арх. Анета Трифонова
 


Източник: © арх. Анета Трифонова


Новата сграда създава богати възможности за насищането на площадното пространство с места за срещи, събития и кратки спирки по пътя. Това се осъществява не само чрез приобщаването на приземното ниво към градския живот. Кубичният обем представлява интересен парадокс – той е изключително сложна огледална скулптура, получена от скосяването на групите от триъгълни сегменти, повторени няколко пъти по фасадите на различни нива. Като краен ефект, триъгълно фасетираните повърхности впечатляват наблюдателите наоколо с неочаквани калейдоскопични преживявания.

 © Източник: © арх. Анета Трифонова

Програмата на Cube Berlin предлага десет етажа с гъвкави офиси; приземен хранителен тракт и входно лоби за офисите; подземен паркинг, тераса на покрива и конферентни зони. Общата площ на надземните нива е значителна - 19 500 кв.м. Етажите  са оградени с витрини от пода до тавана, предлагащи зашеметяващи гледки към близките забележителности – Тиъргартън, Канцлерството и Райхстага. Добре подбраните строителни елементи осигуряват светлинен и топлинен комфорт. Естествената светлина и вентилация се осъществяват чрез отварящите се прозорци, външното засенчване и терасите. Те се получават чрез частичното отдръпване на остъклението навътре от външната фасадна плоскост. Покривът е замислен като "пета фасада" и завършва концепцията с огромна тераса, използвана за почивка или специални събития. 

Източник: © арх. Анета Трифонова

Вътрешното изграждане отговоря на изискванията за гъвкаво оформление на офисните площи с лесно променящи се пространствени измерения. Те обгръщат централното ядро с вертикалната комуникация – асансьори и стълбища, санитарни възли и помещения. Предлагат се различни технически възможности за оформление – открити работни пространства, организирани чрез вътрешни атриуми или разделяне на отделни стаи. Дизайнът на 3XN насърчава комуникацията и социалната активност на работното място чрез динамично променяща се конфигурация на работните кътове.

  
Източник: © арх. Анета Трифонова


Foodfactory е обширното заведение за хранене, заемащо приземното ниво, което е безспорно най-привлекателната част за гражданите. То е общодостъпно от нивото на площада през трите входа от различни страни на куба. Откъм жп гарата е входът и приемното лоби на офисната част. Мащабното пространство на ресторанта може да се обхожда вътрешно пред щандовете на самообслужване, които повтарят централното ядро. Ходовата линия е застлана с керамика в цветовете на есенна гора. Местата за сядане са разположени по периферията върху дървена настилка. Предлага се първокласно меню с подбрани от цял свят рецепти и напитки. 

  
Източник: © арх. Анета Трифонова


Интериор.
Местата за сядане са разположени около витрините по четирите фасади, остъклени от пода до тавана с множество отваряеми сегменти за прохлада през лятото. Кътовете се сепарират с прозирни прегради от кръгли или квадратни профили. Площите на ресторанта могат да се сепарират за различни по големина групи от 30, 80 до 350 човека. Мебелите са в разнообразни стилове – мека мебел, маси и столове или ниско клубно обзавеждане до бара. Според една шега - „Ако някой търси мебели за обзавеждане, няма нужда да обикаля по магазините, достатъчно е да посети Foodfactory и ще види най-доброто“. Създадена е уютна и разнообразна атмосфера с високо качество.

  © Източник: © арх. Анета Трифонова


Представител на последното поколение интелигентни сгради.
Cube Berlin поставя качествено нови стандарти за ползване. Потребителите взаимодействат с работните пространства чрез приложение на електронните си устройства и могат да проследяват енергийната ефективност и да намалят ненужните разходи. Интелигентните системи за управление на фирмата Kieback&Peter персонализират и контролират всички дейности: достъпа до помещенията, отопление/охлаждане, енергоснабдяване и поддръжка, дори зареждането на електромобили. Оперативната информация за сградата се съхранява в голям сървър – електронен мозък, свързващ отделните интелигентни системи, някои от които са самообучаващи се, например енергийната. Сградата се учи да се приспособява към предпочитанията на своите потребители, докато те могат да контролират и адаптират настройките според своите нужди.

  
Източник: © арх. Анета Трифонова


Напълно остъклената фасада на Cube Berlin постига висока енергийна ефективност поради своята осмотична обвивка и високотехнологичен дизайн. Той включва ефективното соларно покритие върху външната обвивка на двойната фасада и умело подбраните външни щори, чиито ламели се завъртат със слънцето за да уловят топлинната. Благодарение на тях сградата покрива изискванията на енергийния сертификат DNGB Gold. Колкото и да са големи предимствата на интелигентните системи, с нищо не може да се сравни ведрата атмосфера която Cube Berlin привнася в града. Веднъж създадена с възрожденско вдъхновение, нейното очарователно присъствие на гаровия площад носи радост на малки и големи – обединява гледките и освежава възприятията.  
 

#архитектура   #модерна архитектура   #офис сграда   #Cube Berlin
Автор: д-р арх. Анета Трифонова